Acasă Politic Bruxelles: UE alocă 144 de milioane euro pentru bolile rare

Bruxelles: UE alocă 144 de milioane euro pentru bolile rare

DISTRIBUIȚI

117354 – 01032013 – Cu prilejul Zilei bolilor rare 2013 (Rare Disease Day 2013), Comisia Europeană a anunţat că va oferi o finanţare în valoare de 144 de milioane euro pentru 26 de proiecte de cercetare în domeniul bolilor rare. Aceste proiecte vor schimba în bine vieţile a circa 30 de milioane de europeni care suferă de o astfel de boală.

Proiectele selectate reunesc peste 300 de participanţi din 29 de ţări din Europa şi din întreaga lume, printre care echipe ale unor instituţii universitare prestigioase, IMM-uri şi asociaţii ale pacienţilor. Obiectivul acestui demers este mobilizarea resurselor şi colaborarea dincolo de graniţe, pentru a înţelege mai bine bolile rare şi pentru a găsi tratamente adecvate.

Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat în legătură cu acest subiect: „Majoritatea bolilor rare îi afectează pe copii, iar cele mai multe dintre ele sunt boli genetice devastatoare, care reduc considerabil calitatea vieţii şi duc la moarte prematură. Sperăm ca aceste noi proiecte de cercetare să conducă la identificarea unor tratamente, în beneficiul pacienţilor, al familiilor acestora şi al medicilor, şi să le ofere tuturor sprijin în lupta cu boala.”

Cele 26 de noi proiecte acoperă un spectru larg de boli rare, de exemplu boli cardiovasculare, metabolice şi ale sistemului imunitar. Proiectele vor avea următoarele obiective: dezvoltarea de substanţe care să ducă la ameliorarea tratamentelor pentru pacienţi sau la obţinerea de noi tratamente, o mai bună înţelegere a originilor şi mecanismelor bolilor, o mai bună diagnosticare a bolilor rare şi eficientizarea modalităţilor de gestionare a bolilor rare în spitale şi în alte unităţi de îngrijire medicală.

Printre provocările asupra cărora se vor concentra echipele de cercetători se numără: un nou sistem „bioartificial” de menţinere a funcţiei hepatice pentru tratamentul insuficienţei hepatice acute, sisteme bine dezvoltate de prelucrare a datelor în vederea elaborării unor noi instrumente de diagnostic, biomarkeri şi strategii de screening pentru agenţii terapeutici împotriva afecţiunilor renale rare şi dezvoltarea clinică a unui medicament pentru tratamentul alcaptonuriei, o boală genetică care constă în apariţia prematură a unei forme severe de artrită, însoţită de probleme cardiace şi de handicap, pentru care în prezent nu există nici un tratament eficace.

Multe dintre noile proiecte vor contribui la activitatea desfăşurată de Consorţiul internaţional pentru cercetarea bolilor rare, cea mai mare iniţiativă colectivă din lume în domeniul cercetării bolilor rare. Iniţiat de Comisia Europeană împreună cu parteneri naţionali şi internaţionali, consorţiul are ca obiectiv principal să ofere, până în 2020, 200 de terapii noi pentru bolile rare şi modalităţi pentru diagnosticarea celor mai multe dintre ele. Ca urmare a acestor noi proiecte, numărul proiectelor de cercetare desfăşurate în colaborare finanţate de UE în domeniul bolilor rare în ultimii şase ani va fi de aproape 100. Împreună, ele reprezintă o investiţie de aproape 500 de milioane euro.

În Europa, o boală sau o afecţiune este definită ca fiind rară atunci când afectează nu mai mult de o persoană din 2 000. Cu toate acestea, având în vedere multitudinea de boli rare existente (între 6 000 şi 8 000), luate împreună ele afectează o parte importantă a populaţiei. În UE, nu mai puţin de 30 de milioane de persoane suferă de o boală rară, iar multe dintre ele sunt copii. Majoritatea bolilor rare sunt genetice, iar altele apar în urma unor infecţii, alergii şi probleme de mediu. Ele generează de obicei un handicap cronic sau chiar pun viaţa în pericol. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.