Acasă Politic Bucuresti: 150 de ani de la naşterea creatorului şcolii româneşti de neurologie

Bucuresti: 150 de ani de la naşterea creatorului şcolii româneşti de neurologie

DISTRIBUIȚI

117229 – 25022013 – Societatea de Neurologie din România împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti organizează simpozionul omagial “150 de ani de la naşterea profesorului Gheorghe Marinescu, creatorul şcolii româneşti de neurologie”, manifestare care se va desfăşura marţi, 26 februarie a. c., la Facultatea de Medicină din Bucureşti.

Simpozionul omagial este una dintre “cele mai importante şi onorante manifestări organizate de către Societatea de Neurologie din România, de la reînfiinţarea ei juridică în forma actuala în 2001, deoarece însăşi actuala Societate de Neurologie din România este continuatoarea şi moştenitoarea peste timp a primei Societăţi de Neurologie înfiinţată de însuşi Profesorul Gheorghe Marinescu, fiind astfel una dintre cele mai vechi societăţi naţionale în acest domeniu, din Europa. Este bine să înţelegem ca peste timp, o personalitate precum Gh. Marinescu reprezintă un model viu şi foarte actual într-o perioadă când se resimte cu acuitate nevoia de modele de referinţă pentru noi cei de astăzi şi pentru neurologii de mâine, chiar dacă, iată, că se împlinesc acum 150 de ani de la naşterea sa”, a declarat prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

În prima parte a acestui simpozion omagial se vor prezenta o serie de detalii semnificative despre personalitatea şi opera ştiinţifică, medicală, didactică şi socială a profesorului Gh. Marinescu, iar în a doua parte se vor evidenţia o serie de descoperiri ştiinţifice prioritare în lume aparţinând profesorului Gh. Marinescu şi se va sublinia modul în care aceste descoperiri au influenţat evoluţia cunoaşterii activităţii creierului uman în condiţii normale şi patologice, din vremea sa şi până în prezent.

Gheorghe Marinescu s-a născut la Bucureşti, în 28 februarie 1863, iar în 1882 după absolvirea Seminarului Central s-a înscris la Facultatea de Medicină din Bucureşti urmând ca mai târziu să devină profesor în cadrul aceleiaşi universităţi. În anul 1898, cu ajutorul operatorului Constantin M. Popescu, a realizat primul film ştiinţific din lume: „Tulburările mersului în hemiplegia organică”. În anul 1906 profesorul Gheorghe Marinescu a fost ales membru al Academiei Române, unde a rostit discursul de recepţie “Progresele şi tendinţele medicinei româneşti”. Marele savant român de renume mondial a devenit din ce în ce mai cunoscut şi apreciat în cercurile ştiinţifice de specialitate internaţionale, iar în anul 1912 a fost ales membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris. La data de 15 mai 1938, profesorul Gheorghe Marinescu a încetat din viată în Bucureşti. Profesorul Gheorghe Marinescu a fost printre primii medici din lume care a aplicat în domeniul neurologiei metode histochimice şi electrofiziologice în cercetarea ştiinţifică. Reţin atenţia contribuţiile sale originale asupra unor fenomene ca troficitatea reflexă, cromatoliza, neuronofagia, degenerescenţa retrogradă ca urmare a secţiunii axonilor. Prin cercetări la ultramicroscop a aplicat datele teoriei coloizilor la structura neuronului.Gheorghe Marinescu a fost şi autorul primului tratat ştiinţific de neurologie din lume, având o prefaţă elogioasă scrisă de unul dintre cei mai importanţi laureati ai Premiului Nobel – Profesorul Ramon y Cajal. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.