Acasă Politic Bucuresti: A început procesul de privatizare a Poştei Române

Bucuresti: A început procesul de privatizare a Poştei Române

DISTRIBUIȚI

117212 – 25022013 –   Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) anunţă că a demarat procesul de privatizare a Companiei Naţionale “Poşta Română” S.A. şi intenţionează să selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social.

Compania este o societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate „Activităţi poştale desfăşurate sub obligativitatea serviciului universal” (Cod CAEN 5310). 

Valoarea capitalului social al Companiei la data anunţului este de 59.487.787 lei împărţit în 59.487.787 de acţiuni nominative în formă dematerializată cu o valoare nominală de 1 leu fiecare. Statul Român, prin MSI, deţine 44.615.840 de acţiuni, reprezentând 75% din capitalul social, iar Fondul Proprietatea deţine 14.871.947 de acţiuni, reprezentând 25% din capitalul social, potrivit anunţului postat pe site-ul MSI.

Privatizarea se va realiza prin metoda majorării de capital social cu aport de capital privat în numerar prin dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei. În funcţie de modul de exercitare de către Fondul Proprietatea a dreptului de preferinţă la subscriere, investitorului i se vor oferi spre subscriere între 61.916.078 – 94.808.661 acţiuni.

Procesul de selecţie a investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu oferta în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori.

În procesul de privatizare, pot participa doar persoane juridice, individual sau în consorţiu şi care îndeplinesc condiţiile de participare criteriile de precalificare.

Criterii de precalificare – Investitorii trebuie să furnizeze dovada pertinentă şi concludentă a disponibilităţii resurselor financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar în companie de minim 150 milioane euro.

Vor fi admişi la procesul de privatizare numai investitorii care (1) nu au participat cu oferte trucate şi/sau neserioase într-un proces de privatizare, şi/sau (2) nu au retras sau revocat oferta declarată câştigatoare într-un proces de privatizare, şi/sau (3) nu au refuzat să încheie contractul de privatizare.

Vor fi admişi la procesul de privatizare numai investitorii care: (1) în mod direct sau indirect nu au înrăutăţit în mod vădit situaţia economică şi financiară a unor societăţi comerciale în care a devenit acţionar majoritar în urma unui proces de privatizare prin neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere a obligaţiilor asumate prin contractul de privatizare; (2) care nu au avut contracte de privatizare ce au fost rezolvite/reziliate din culpa acestora.

Investitorii trebuie să demonstreze că nu au datorii bugetare restante.

Pentru participarea la procesul de selecţie este obligatorie achiziţionarea dosarului de prezentare. În cazul unui consorţiu este suficientă demonstrarea achiziţionării dosarului de prezentare de către cel puţin un membru.

Dosarul de prezentare, atât în limba româna cât şi în limba engleză, poate fi achiziţionat în schimbul sumei de 50.000 euro (sau echivalentul în lei, la cursul publicat de BNR în data plăţii), începând cu data de 11 martie 2013, de la sediul MSI, de luni până joi între orele 9.30 – 15.30 şi vineri între orele 9.30 – 12.30.

Pentru participarea la procesul de selecţie, investitorii interesaţi vor depune la sediul MSI, până la data limită 11 aprilie 2013, orele 12.00, documentele de participare prevăzute la art. 35 din Hotărârea Guvernului 577/2002 şi în dosarul de prezentare, inclusiv documentele care atestă îndeplinirea criteriilor de precalificare şi garanţia de participare în valoare de 9.480.866 lei sau echivalentul acestei sume în euro, la cursul de schimb BNR din ziua constituirii garanţiei, conform precizărilor din dosarul de prezentare, inclusiv a oricăror instrucţiuni care se comunică ulterior investitorilor, şi ofertele preliminare şi neangajante.

Deschiderea documentelor de participare, inclusiv documentele care atestă îndeplinirea criteriilor de precalificare, va avea loc pe 11 aprilie 2013, orele 14.00, la sediul MSI.

Pentru etapa a doua a procesului de selecţie, ofertanţii precalificaţi vor depune dovada achitării taxei de participare în cuantum de 5.000 euro (sau echivalentul în lei, la cursul publicat de BNR în data plăţii), documentele de participare prevăzute în Hotărârea Guvernului 577/2002, în dosarul de prezentare, precum şi în instrucţiunile comunicate ulterior ofertanţilor precalificaţi, şi ofertele finale ferme. Instrucţiunile privind întocmirea ofertelor finale ferme, data şi locul deschiderii ofertelor finale ferme, alături de informaţii relevante, vor fi comunicate ulterior ofertanţilor precalificaţi.

Orice modificare a termenilor şi condiţiilor din acest anunţ se va publica doar pe website-ul MSI www.msinf.ro şi al Companiei Naţionale “Poşta Română” S.A. www.posta-romana.ro şi se va comunica investitorilor care au achiziţionat dosarul de prezentare, se precizează în anunţul de privatizare a Poştei Române. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.