Acasă Politic București: George Maior pune societatea sub lupă

București: George Maior pune societatea sub lupă

DISTRIBUIȚI

117150 – 22022013 – România ”trebuie să aibă forţa de a-şi extrage puterea adecvată unor discuţii de pe picior de egalitate cu Rusia”. Din cauza importanţei care i s-a dat pe plan intern, site-ul Vocea Rusiei, finanţat de la Moscova, a devenit mai influent decât ”este el din punct de vedere al calităţii”, afirmă directorul SRI, George Maior, într-un interviu acordat cotidianului România Liberă.

Maior adaugă că ţări situate la estul României încearcă să influenţeze statele din această parte a Europei. Anularea proiectului privind scutul american antirachetă de la Deveselu, aşa cum s-a vehiculat în presa din SUA, ”ar afecta poziţionarea României într-un complex de securitate internaţional”, potrivit şefului Serviciului Român de Informaţii (SRI), care adaugă imediat că „din fericire, acest lucru nu se va întâmpla“.

Referindu-se la scandalul dintre senatorul Sorin Roşca Stănescu, de partea căruia s-a alăturat prosperul om de afaceri Ioan Niculae, fost ofiţer de Securitate, şi deputatul PSD Sebastian Ghiţă, care i-a acuzat pe aceştia de legături cu Rusia, directorul SRI a spus că „un fost ofiţer de Securitate şi un membru al Parlamentului, fost informator” au vrut „să atragă Serviciul Român de Informaţii într-o dispută bazată pe interese economice sau politice“.

Maior declară, astfel, că Securitatea „este incapabilă“ să înţeleagă „dinamica lumii contemporane şi ceea ce se întâmplă atât din punct de vedere economic, cât şi politic“. Şeful SRI consideră că atacul împotriva Serviciului are loc „probabil“ şi din cauză că ”există centre de putere care văd în perspectivă şi încearcă să-şi traseze culoare spre viitor, vizând 2014, şi crezând că fie pot intimida SRI, fie îl pot orienta spre a se implica într-o bătălie politică foarte amplă”.

Fosta şefă a diplomaţiei americane, Hillary Clinton, spunea la finele anului trecut că Rusia încearcă să „resovietizeze“ Europa de Est. Referitor la acest aspect, George Maior a declarat că ”România trebuie să aibă forţa de a-şi extrage puterea adecvată unor discuţii de pe picior de egalitate cu Rusia, putere pe care şi-o poate extrage doar din apartenenţa la NATO şi la UE. Eu cred că este important să se ştie acest lucru; pe de altă parte, trebuie să fim atenţi şi la state, pe care nu vreau să le numesc, dar care se află la estul României, unde există preocupări de a cunoaşte în profunzime ceea ce se întâmplă aici, de a încerca anumite exerciţii de influenţare a unor dinamici din statele din zonă. Încercăm să contracarăm astfel de fenomene”. ”Eu vorbesc despre faptul că, pe măsură ce ne integrăm mai bine în structurile NATO din toate punctele de vedere, pentru că există, dincolo de dimensiunea militară, şi dimensiunea politică şi cea de informaţii etc., România ar avea mult mai multe posibilităţi de a-şi proiecta puterea în negocieri, pe diverse paliere care o interesează, cu state din afara Alianţei Nord-Atlantice sau a UE: negocieri politice, economice, strategice”.

Cu privire la atacurile din ultima perioadă atunci când mai mulţi politicieni şi mai multe posturi TV au atacat SRI în discuţiile publice, Maior a spus: ”Eu am văzut că un fost ofiţer de Securitate şi un membru al Parlamentului care a fost informator al Securităţii au vrut să atragă serviciul într-o dispută bazată pe interese economice sau politice. Mi-am dat seama cât de incapabilă este Securitatea să înţeleagă dinamica lumii contemporane şi ceea ce se întâmplă, atât economic, cât şi politic. Am fost dezamăgit să văd unele comentarii care încercau să amestece lucrurile, fără să facă o departajare netă în ceea ce înseamnă Serviciul Român de Informaţii faţă de fosta Securitate. SRI este o instituţie care nu are la bază o ideologie, ci doar un sistem de valori democratice, iar faptul că asemenea oameni încearcă să vorbească de poliţie politică, tocmai ei, care au lucrat pentru poliţia politică a regimului comunist, arată o incapacitate intelectuală de a înţelege lucrurile, dar şi un interes faţă de propria agendă”.

Despre politica anului viitor, șeful SRI a spus că ”probabil există centre de putere care văd în perspectivă şi încearcă să-şi traseze culoare spre viitor, vizând 2014, şi crezând că fie pot intimida SRI, fie îl pot orienta spre a se implica într-o bătălie politică foarte amplă. Spre deosebire de ei, SRI are o singură preocupare, cea a securităţii naţionale, şi nu ne impresionează nici un miliardar care vorbeşte într-un anumit fel despre Serviciu, nici un parlamentar care ne critic”. Maior este deranjat însă de o serie de rezervişti care folosesc informaţii, ceea ce este ilegal, pe care le-au dobândit pe parcursul carierei de ofiţeri de informaţii, pentru agende economice sau politice, sau care încearcă să contacteze ofiţeri activi pentru a dobândi informaţii noi pe care să le folosească şi care pun prin acest mod de operare fie pe Serviciu, fie în diverse anturaje în care se învârt. Este contrar eticii ofiţerilor de informaţii şi îi dispreţuiesc pentru ceea ce fac.

Nu în ultimul rând, Maior a precizat că nu îl deranjează faptul că este nașul de cununie al prim-ministrului Victor Ponta întrucât ”distingem comunicarea noastră instituţională de cea personală”. ”Instituţional vorbind, mă bucur că avem o comunicare foarte bună, mai ales că la nivel cantitativ premierul primeşte cele mai multe informaţii din partea noastră, iar Guvernul trebuie să ia permanent decizii pe baza acestor date, iar implementarea informaţiilor este, cel puţin până acum, adecvată. Mai sunt unele ministere cu probleme, dar lucrurile se vor regla probabil”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.