Acasă Politic Scade numarul de eurodeputati

Scade numarul de eurodeputati

DISTRIBUIȚI

117117 – 21022013 – Ca urmare a schimbărilor legate de populația UE, numărul deputaţilor europeni vă scădea după alegerile din 2014 de la 766 la 751 membri. Pentru ca statele membre să nu se considere dezavantajate unele în raport cu celelalte, Comisia pentru afaceri constituționale a stabilit că unele state membre vor pierde unul sau mai multe mandate, în timp ce altele nu vor mai primi alte locuri.

Astfel, 13 state vor pierde un loc (România, Grecia, Belgia, Portugalia, Republica Cehă, Ungaria, Austria, Bulgaria, Irlanda, Croația, Lituania și Letonia) sau mai multe (Germania 3) în mandatul 2014-2019 prin comparație cu situația actuală, conform unei propuneri adoptate de comisia pentru afaceri constituționale pe 19 februarie.

Potrivit regulilor impuse prin Tratatul de la Lisabona numărul maxim de eurodeputați este de 750 + președintele. Numărul maxim de eurodeputați pe țară este de 96, iar numărul minim de eurodeputați pe țară este de 6. Locurile în Parlamentul European sunt distribuite după principiul proporționalității degresive.

Procedura de schimbare a alocării locurilor este următoarea: Parlamentul European poate trimite o propunere privind compoziția proprie Consiliului European. Acesta din urmă trebuie să ia o decizie prin unanimitate. Parlamentul European poate aproba sau respinge propunerea, dar nu poate schimba conținutul acesteia.

Raportul parlamentar va fi dezbătut în plen pe 13 martie și votat în ziua următoare.

În momentul de față, în Parlamentul European sunt 754 de deputaţi europeni. Croația va avea 12 locuri în momentul în care va adera în iulie 2013, numărul total ajungând la 766.

Propunerea comisiei pentru afaceri constituționale pentru 2014-2019

Comisia a mai decis să trimită înainte de 2015 o nouă propunere de realocare a locurilor în Parlamentul European înainte de alegerile europene, în mod obiectiv, în funcție de dezvoltările demografice, fără să excludă posibilitatea păstrării unor locuri pentru deputații aleși pe listele transnaționale.

Alegerile europene vor avea loc în mai sau iunie 2014. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.