Acasă Politic Bruxelles: Corina Creţu: „Este incorectă încercarea de conexiune între Schengen şi MCV”

Bruxelles: Corina Creţu: „Este incorectă încercarea de conexiune între Schengen şi MCV”

DISTRIBUIȚI

117451 – 05032013  –  Europarlamentarul Corina Creţu, vicepresedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, a declarat ca este inacceptabila incercarea crestin-democratilor germani de a justifica amenintarea cu veto-ul fata de aderarea Romaniei la Schengen prin corelarea fortata a acestui proces cu Mecanismul pentru Cooperare si Verificare (MCV).

„Este incorect modul in care voci precum parlamentarul german Gunther Krichbaum incearca sa asocieze doua procese distincte, pentru a concluziona ca aderarea la Schengen depinde de MCV. E doar o incercare de a justifica amenintarea ministrului de Interne, Hans-Peter Friedrich, cu exercitarea dreptului de veto. Din păcate, intram intr-o logica stramba, in care, intr-un context electoral intern, se inventează motive si conexiuni pentru ca derapajul populist al partidului d-nei Merkel sa treacă drept firesc si argumentat”, a subliniat Corina Creţu.

Vicepreşedintele PSD a criticat, de asemenea, propunerea parlamentarului german Gunther Krichbaum de amânare a discutării aderării la Schengen pana după difuzarea raportului Comisiei Europene privind MCV, in luna decembrie. „E cel puţin ciudat sa recunoşti ca Germania nu are dubii cu privire la capacitatea tehnică a României de a asigura graniţa externă a UE si sa vorbeşti, in acelaşi timp, despre pretinse deficiente în respectarea principiilor statului de drept. E o acuzaţie nefondata si periculoasa prin gradul de generalitate. Iar aserţiunea, in acest context, ca unele probleme nu sunt generate de sistemul Schengen, ci de consecinţele căderii Cortinei de Fier, dovedeşte, o data in plus, ca refuzul admiterii României in Schengen nu are nicio baza reala si concreta”, a precizat europarlamentarul social-democrat.

Corina Creţu a criticat îndepărtarea partidelor de dreapta din UE de spiritul european, pentru a oferi un răspuns facil problemelor si temerilor electoratului, cum se întâmpla acum in Germana, înainte de alegerile legislative din septembrie. „Noile declaraţii ale ministrului Hans-Peter Friedrich, privind intenţia sa de a cere Comisiei Europene masuri pentru stoparea imigraţiei cauzate de sărăcie, arata clar ca este in campanie electorala. Sărăcia nu e o boala ruşinoasa, ci o problema grava, care afectează tot mai mulţi cetăţeni europeni, tocmai din cauza politicilor de austeritate. Sper ca preşedinţia irlandeza a UE va da curs cererii Socialiştilor Europeni de a transmite Germaniei un semnal ca astfel de politici sunt inacceptabile, fapt solicitat si de Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialist din Parlamentul European”, a declarat europarlamentarul Corina Creţu.

Intr-o declaraţie de presa, Hannes Swoboda a afirmat, ieri, ca „ministrul german de Interne este un politician de dreapta foarte populist. Germania are alegeri şi cred că în anumite oraşe vor să arate electoratului cât de duri sunt şi că vor împiedica oamenii să vină în Germania. Ceea ce nu au făcut şi nici nu pot să facă. E mai bine sa ajuti Romania si Bulgaria sa amelioreze condiţiile de trai in zonele sărace, mai ales pentru comunitatea roma. Accesul interzis in Schengen nu este instrumentul potrivit pentru aşa ceva”, a atras atenţia liderul europarlamentarilor socialişti. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.