Acasă Politic Bruxelles: Îngrijorare mare la Bruxelles din cauza deşeurilor de plastic

Bruxelles: Îngrijorare mare la Bruxelles din cauza deşeurilor de plastic

DISTRIBUIȚI

117562 – 08032013 – Plasticul a devenit un material inevitabil în lumea noastră modernă. Materialele plastice sunt versatile şi durabile, dar durabilitatea poate face ca eliminarea lor să fie problematică. O carte verde publicată de Comisia Europeană vizează lansarea unei dezbateri structurate despre modul în care am putea conferi sustenabilitate produselor din plastic pe întreaga durată a ciclului lor de viaţă şi despre modul în care am putea reduce impactul deşeurilor de plastic asupra mediului.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Gestionarea deşeurilor de plastic este o provocare majoră din punctul de vedere al protecţiei mediului, dar este, de asemenea, o oportunitate uriaşă în ceea ce priveşte eficienţa energetică. Într-o economie circulară, în care ratele de reciclare ridicate oferă soluţii pentru problema deficitului de materii prime, cred că plasticul are viitor. Invit toate părţile interesate să participe la acest proces de reflecţie despre modul în care plasticul ar putea deveni nu o problemă, ci o parte a soluţiei.”

Odată ajunse în mediu, în special în mediul marin, deşeurile de plastic pot persista timp de sute de ani. Până la 10 milioane de tone de deşeuri, în cea mai mare parte de plastic, ajung anual în mările şi oceanele lumii, transformându-le în cea mai mare groapă de deşeuri de plastic a planetei.

În societatea noastră în care domneşte principiul „foloseşte şi aruncă”, plasticul este adesea perceput ca un material ieftin şi uşor de aruncat, iar ratele de reciclare sunt reduse. Jumătate din deşeurile de plastic generate în Europa ajung la groapa de gunoi, fapt care ar trebui evitat, deoarece plasticul poate conţine elemente periculoase, iar aruncarea la gunoi poate genera emisii indezirabile şi reziduuri concentrate şi poluante.

Cartea verde subliniază rolul esenţial pe care îl joacă plasticul în multe procese şi aplicaţii industriale, precum şi beneficiile în materie de potenţial economic ale unor rate de reciclare mai ridicate. Pe măsură ce populaţia lumii creşte, iar resursele naturale se împuţinează, reciclarea materialelor plastice va fi o alternativă la exploatarea resurselor încă neutilizate. Pentru a grăbi această schimbare, sunt necesare condiţii-cadru mai bune pentru sprijinirea proiectării ecologice şi a inovării de mediu, prevenirea generării de deşeuri şi reciclarea trebuind să fie luate în calcul în procesul de proiectare a produselor din plastic.

Deşeurile de plastic constituie provocări deosebite care nu sunt abordate în mod specific prin legislaţia actuală a UE referitoare la deşeuri. Statele membre ar trebui să favorizeze prevenţia şi reciclarea, in detrimentul altor metode de eliminare, urmând exemplul fluxurilor de deşeuri menţionate deja în Directiva-cadru privind deseurile, dar este clar că sunt necesare măsuri suplimentare. Cartea verde vizează obţinerea de date şi opinii, în scopul evaluării impacturilor deşeurilor de plastic şi al elaborării unei strategii europene pentru atenuarea acestor impacturi. Părţile interesate sunt invitate să contribuie cu opinii, precizând dacă şi cum consideră că ar trebui adaptată legislaţia actuală în scopul gestionării deşeurilor de plastic şi al promovării reutilizării, reciclării şi recuperării deşeurilor de plastic, ca alternative mai bune la aruncarea la groapa de gunoi. De asemenea, sunt aşteptate opinii privind eficacitatea unor eventuale obiective de reciclare şi a unor măsuri economice precum interdicţiile privind depozitele de deşeuri, taxele de depozitare la groapa de gunoi şi sistemele de plată în funcţie de deşeurile generate („pay as you throw”). De asemenea, cartea verde întreabă părţile interesate cum poate fi îmbunătăţită proiectarea modulară şi chimică a plasticului astfel încât acesta să fie mai uşor de reciclat, cum pot fi reduse deşeurile marine şi dacă este necesară promovarea materialelor plastice biodegradabile.

Consultarea, care cuprinde 26 de întrebări, va fi deschisă până la începutul lunii iunie a acestui an. Rezultatul va fi luat în considerare la pregătirea unor acţiuni de politică suplimentare în 2014, ca parte a unei revizuiri mai ample a politicilor referitoare la deşeuri, în cadrul căreia vor fi analizate mai ales obiectivele existente în domeniul recuperării deşeurilor şi în cel al depozitelor de deşeuri, precum şi ca evaluare ex post a aplicării a cinci directive referitoare la diverse fluxuri de deşeuri.

În puţin peste un secol, plasticul a devenit indispensabil în sectorul ingineriei şi în cel al producţiei de masă de bunuri de consum. În doar 50 de ani, producţia mondială de plastic a crescut de la 1,5 milioane de tone pe an în 1950 la 245 de milioane de tone în 2008, un curent care, conform previziunilor, va continua. Mediul marin este deosebit de vulnerabil la deşeurile de plastic. Acestea constituie, în proporţie de 80 %, întinderile de deşeuri din Oceanul Atlantic şi din Oceanul Pacific, provocând suferinţe speciilor marine prin agăţare sau ingestie. Prezenţa reziduurilor de plastic chiar şi în cele mai îndepărtate zone ale mărilor şi ţărmurilor planetei arată că pentru deşeurile de plastic în exces se plăteşte un preţ ridicat. Plasticul convenţional conţine, de asemenea, un număr mare şi, uneori, o proporţie mare de aditivi chimici, care pot fi perturbatori endocrini sau agenţi cancerigeni ori provoca alte reacţii toxice. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.