Acasă Politic Bruxelles: Ordin de protecţie pentru victimele violenţei domestice recunoscut la nivelul UE

Bruxelles: Ordin de protecţie pentru victimele violenţei domestice recunoscut la nivelul UE

DISTRIBUIȚI

117848 – 20032013 – Victimele violenţei domestice, persoanele ale căror integritate fizică sau psihică le este ameninţată într-un stat al Uniunii Europene vor putea beneficia un ordin de protecţie recunoscut de toate statele membre, conform unui regulament votat marţi de către Comisia pentru afaceri juridice (JURI) şi către Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen (FEMM) din Parlamentul European.

„Pentru societatea românească, este extrem de importantă introducerea unui ordin de protecţie în legislaţia naţională: vorbim de mai multă siguranţă, în special pentru victimele violenţei domestice, care pot solicita autorităţilor restricţii cu privire la agresorii lor. În felul acesta, se pot evita numeroase infracţiuni, incluzând omorul, infracţiuni cu care ne-am confruntat din păcate în ultima vreme. Mă gândesc astfel la femeile care vor avea posibilitatea astfel de a-şi proteja mai bine drepturile şi integritatea corporală atunci când sunt victime ale agresiunilor”, a arătat eurodeputatul Norica Nicolai, membră a comisiei FEMM.

Este definită, prin Regulamentul citat, a fi măsură de protecţie „orice decizie cu caracter preventiv sau temporar adoptată de autoritatea unui stat membru în vederea protejării unei persoane atunci când există motive serioase de a considera că integritatea fizică şi/sau psihologică sau libertatea respectivei persoane este ameninţată. În această categorie intră şi măsurile adoptate fără ca persoana care reprezintă ameninţarea să fie citată în instanţă”.

Regulamentul a fost propus de Comisia Europeană şi urmează să fie votat de către plenul Parlamentului European în luna mai a acestui an. El face parte dintr-o serie de măsuri care au ca scop protejarea şi întărirea drepturilor victimelor şi ale persoanelor protejate de justiţia unei ţări, conţinând mai multe prevederi în ceea ce priveşte recunoaşterea reciprocă a măsurilor de protecţie în materie civilă. Regulamentul nu se referă la măsurile de protecţie adoptate în materie matrimonială şi de răspundere părintească. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.