Acasă Politic Bucuresti: Agentia Spatiala Romane, pârâtă la DNA

Bucuresti: Agentia Spatiala Romane, pârâtă la DNA

DISTRIBUIȚI

– 118178 – 01042013 – ARCA, o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic, a introdus o acţiune penală la DNA împotriva Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), alături de trei alte acţiuni civile, anunţă un comunicat postat pe site-ul organizaţiei. Obiectul acţiunii penale îl constituie lipsa de transparenţă menită să ascundă incompetenţa şi frauda în Programul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată STAR, precum şi conflictele de interese şi abuzurile în serviciu care au marcat această competiţie.

“Obiectul acţiunii penale îl constituie lipsa de transparenţă menită să ascundă incompetenţa şi frauda în Programul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată STAR, precum şi conflictele de interese şi abuzurile în serviciu care au marcat această competiţie. ROSA este o agenţie guvernamentală, condusă în prezent de Piso Marius-Ioan, care primeşte fonduri guvernamentale şi distribuie în mod clientelar, la diverse organizaţii din România, afiliate domniei sale, finanţări pentru proiecte spaţiale. Desigur, niciun contribuabil român nu a auzit de vreo acţiune de succes desfăşurată de această agenţie guvernamentală, deşi fiecare dintre noi contribuie financiar la alimentarea anuală cu milioane de euro a conturilor ROSA.

Initiaţiva acţiunilor în justiţie vine după ce, participând la competiţia STAR în 2012, am fost martorii unui mod de operare în evaluarea proiectelor şi blocarea eventualelor contestaţii, pe care nu avem de gând să-l lăsăm să continue. Noi, românii, am scos din buzunar 60 de milioane de lei pentru prima competiţie şi urmează să mai scoatem încă 324 de milioane până în 2017, pentru următoarele etape ale Programului STAR. Din păcate, domnul Piso nu numai că manageriază Programul sfidând legea, dar îl foloseşte şi pentru răzbunări personale. Fiind obsedat de distrugerea ARCA, acesta ne-a telefonat să ne invite la concursul de proiecte, cu scopul de a ne discredita prin respingerea în mod aberant, a proiectelor noastre. In fişele de evaluare a proiectelor, care ar fi trebuit să conţină argumente ştiintifice şi tehnice, găsim expresii precum: „Nu vă uitati la lumina în care se prezintă”, „Aş angaja oricând directorul lor de marketing”, „Ar putea merge, dar niciodată un ONG nu va putea deveni furnizor ESA. Ar fi premieră mondială” etc. Avem, prin urmare, toate motivele să ne îndoim de imparţialitatea şi de competenţa experţilor folosiţi în evaluări. Acţiunile ARCA au drept scop identificarea şi prezentarea faptelor incriminaţilor, elemente care să conducă la destructurarea reţelei financiare clientelare constituite în jurul lui Piso Marius-Ioan, preşedintele ROSA. Am cerut DNA să verifice lipsa totală de transparenţă prin care Agenţia Spaţiala Română repartizează proiecte de zeci de milioane de euro destinate cercetării spaţiale, fără a publica procedura de selectie a evaluatorilor şi modul de alocare al proiectelor către aceştia, in vederea evaluării. Am semnalat gravul conflict de interese în care se află conducătorul Agenţiei Spaţiale Române, care alocă fonduri către Institutul de Știinţe Spaţiale, in condiţiile in care dl. Piso este şef de laborator si membru în consiliul ştiintific la ISS. 10 din cele 47 de proiecte propuse pentru finanţare aparţin ISS. Două dintre proiectele finanţate aparţin unor persoane aflate in directa subordine a lui Piso la ISS, aceleaşi care au fost finanţate şi pentru eşecul satelitului Goliat. Am semnalat lipsa competenţei tehnice la evaluarea proiectelor finanţate de ROSA din banii publici. Am semnalat că procedurile de selecţie şi modul de alocare a proiectelor către experţii evaluatori sau numele acestora nu sunt făcute publice de Agenţia Spaţială Română, deşi legea îi obligă la publicarea acestor informaţii”, se arată într-un comunicat al ARCA. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.