Acasă Politic Bucuresti: Şefii finanţelor, îngrijoraţi de arierate

Bucuresti: Şefii finanţelor, îngrijoraţi de arierate

DISTRIBUIȚI

117518 – 07032013 –  Arieratele administraţiilor publice locale au crescut la 1,18 miliarde de lei la sfârşitul lunii ianuarie, echivalentul a 265 de milioane de euro, cu 190 milioane de euro peste nivelul înregistrat la sfârşitul anului trecut, de circa 850 de milioane de lei, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, citat de Gandul.info.

Cu câteva ore înainte de acest anunţ, Guvernul a încercat să achite o parte din datorii, adoptând un act normativ care cuprinde măsuri de reducere a arieratelor primăriilor şi consiliilor judeţene, cu menţiunea că acestea pot împrumuta bani doar pentru strngerea acelor datorii aferente proiectelor prevăzute în bugetele locale.

„Guvernul a aprobat textul acestei ordonanţe de urgenţă, prin care se intenţionează o corecţie rapidă a unor disfuncţionalităţi sau piedici în mai multe domenii din sfera financiar-fiscală”, se arată pe site-ul Executivului, fără a se oferi însă detalii suplimentare.

Arieratele sunt datoriile a căror dată scadentă a fost depăşită cu 90 de zile. Executivul s-a angajat prin acordul preventiv de tip stand-by semnat în 2011 cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) să reducă arieratele administraţiei locale cu 5% în fiecare lună.

„Au mai ieşit facturi la suprafaţă. Astăzi (miercuri, n.r.) am aprobat în Guvern o ordonanţă pentru organizarea unor măsuri financiar-fiscale prin care se prevede plata cu prioritate a arieratele aferente cheltuielilor care au avut prevederi bugetare. Sunt cazuri de investiţii publice care s-au făcut în absenţa unor prevederi bugetare. Sunt facturi aferente unor proiecte care nu au avut niciodată aprobare bugetară. Nu-l împrumut eu să plătească proiectele care nu au fost aprobate. Este până la urmă şi o reducere a hazardului moral”, a explicat Voinea.

În ceea ce priveşte distribuţia arieratelor la nivel naţional, Voinea a precizat că acesta „este destul de echilibrat”.

Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, susţine că arieratele au crescut în luna ianuarie pe fondul întârzierii aprobării legii bugetului pe 2013.

„Sunt mai ridicate decât la sfârşitul anului 2012. Au crescut pentru că noi în ianuarie nu am avut legea bugetului aprobată şi atunci facturile care erau scadente de 30-60 de zile au devenit arierate. De aceea s-au mărit arieratele în luna ianuarie. Noi ne vom încadra în ţintele stabilite cu FMI”, a declarat Chiţoiu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.