Acasă Politic Bucuresti: Presedintele atrage atentia ca nu doar Germania ar vota impotriva noastra

Bucuresti: Presedintele atrage atentia ca nu doar Germania ar vota impotriva noastra

DISTRIBUIȚI

117426 – 05032013 – Guvernul Ponta nu va castiga nimic cu „tipatul”, ci trebuie sa caute rezolvari la problemele pe care statele UE le reproseaza Romaniei, a sutinut presedintele Traian Basescu in declaratia de presa de luni seara de la Palatul Cotroceni referitoare la scandalul declansat de intentia Germaniei de a respinge aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen.

Seful statului si-a inceput declaratia prin a saluta schimbarea de abordare a premierului Victor Ponta fata de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen: „Incep prin a saluta pozitia exprimata astazi de prim-ministru, cu privire la mandatul pe care il are reprezentantul Guvernului pentru sedinta JAI din 7-8 martie. Cred ca este o revenire la normalitate”.

“Se pare ca traim in lumi paralele. Nu intelegem care sunt misiunile noastre principale, ca stat membru al UE. Sunt multe alte elemente, dar doua elemente sunt fundamentale pentru integrarea Romaniei in UE: intrarea in Spatiul Schengen si adoptarea monedei euro. Nu sunt nici facultative, nici intamplatoare, nici la bunavointa unui guvern, ci sunt obligatii ale Romaniei. Pozitia pe care o exprim fara rezerve: Romania are ca obiectiv major intrarea in zona Schengen. Nu ma refer ca aceasta este o prioritate numai din punct de vedere economic. Pentru noi, este esentiala intrarea in zona Schengen si din punct de vedere al procesului de integrare, si din punct de vedere economic. Poate cel mai important aspect este cel politic”, a precizat presedintele.

“Daca frontiera se muta, inseamna ca esti din punct de vedere politic intr-o organizatie foarte puternica, iar cu acest lucru nu ne putem juca. Este esential sa mutam frontiera UE pe frontiera noastra de rasarit, de nord si de sud-vest. Obiectivul intrarii in zona Schengen ramane un obiectiv fundamental pentru Romania si din acest punct de vedere niciun sacrificiu nu este prea mare. Chiar sacrificarea coruptilor nostri nu mi se pare fundamentala. Este mai important sa fim in Spatiul Schengen decat in zona euro. Cel mai important lucru pentru Romania este sa devina frontiera reala a UE”, a continuat seful statului.

“Germania nu este singura care ar fi votat impotriva Romaniei. Sunt cel putin sapte state care ar fi votat impotriva, sapte state pe care le stiu eu, dar este posibil sa fi fost majoritate impotriva”, a sustinut Traian Basescu.

“Nu am vazut nicio problema rezolvata tipand. Nimeni nu-si arunca buzduganul peste frontiere. Se mai intampla cu Londra, dar si ea mai pierde cate o jumatate de buzdugan, cand face asa ceva”, a tinut sa avertizeze presedintele. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.