Acasă Uncategorized Decontaminarea pe hârtie, o afacere de succes pentru ”băieţii deştepţi” din ecologie

Decontaminarea pe hârtie, o afacere de succes pentru ”băieţii deştepţi” din ecologie

DISTRIBUIȚI

– 117912 – 22032013 – Cunoscut mai mult pentru contractele derulate în domeniul construcţiei de autostrăzi, regele asfaltului Dan Besciu s-a reorientat către afaceri cu deşeuri, la fel de profitabile având în vedere că sumele sunt decontate tot de la … stat. Potrivit unei ştiri Mediafax din 2011, o asociere formată din firmele Euroconstruct Trading ’98, deţinută de omul de afaceri Dan Beşciu, Vivani Salubritate, Uni-Recycling şi Setcar va realiza lucrări de procesare a şlamurilor din depozitele de reziduuri petroliere aparţinând OMV Petrom (SNP), pentru 29,2 milioane lei (6,8 milioane euro).

Consorţiul a câştigat contractul în urma unei negocieri fără anunţ de participare la 25 martie, potrivit OMV Petrom. OMV Petrom a primit pentru aceste lucrări o singură ofertă. Lucrările vor putea fi subcontractate şi vor fi realizate la zăcămintele Brădeşti, Ţicleni, Ileana-Cârtojani-Bolintin, Videle-Vadu Lat, Preajba Nord-Sud, Mamureş Oţeşti şi Vâlcele Slătioare. Euroconstruct Trading ’98 are activităţi de construcţie şi reparaţie de drumuri.

Vivani Salubritate din Slobozia are ca obiect principal de activite tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase şi este deţinută în proporţie de 67% de firma elveţiană Chinox AG.

Setcar din Brăila are ca obiect de activitate tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase şi este controlată de firma Scad, cu 84% din acţiuni.

Uni-Recycling se ocupă de colectarea deşeurilor nepericuloase şi este deţinută integral de o persoană fizică,respectiv Cornel Varvara.

OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV.

Asocierea dintre SC Euro Construct Trading 98 SRL Bucureşti – SC Vivani Salubritate SA Slobozia a primit o parte din contractul de ecologizare a depozitelor de deşeuri petroliere aparţinând SC OMV Petrom SA Bucureşti, decontate integral de la bugetul de stat, pentru lucrări de demolare şi excavare/decontaminare/umplere pentru sondele OMV Petrom din zona Oltenia.

Faptul că afacerile derulate în această zonă a ecologizării terenurilor contaminate cu produse petroliere sau cu alte substanţe toxice sunt extrem de profitabile o demonstrează şi Ministerul Finanţelor, care, prin Ordinul 3565/ 8.12.2011, emis de fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, a inclus în lista celor 2.000 de mari contribuabili, şi firma lui Dan Besciu, Euro Construct Trading 98, dar şi pe cea administrată de Vasile Iancu, Vivani Salubritate SA Slobozia. Deşi sumele alocate ar asigura un profit bunicel chiar şi în condiţiile respectării clauzelor contractuale, se pare că supraevaluarea costurilor lucrărilor, chiar dacă acestea sunt făcute de mântuială, este o practică a ”băieţilor deştepţi” din ecologie. Sumele încasate de cele două firme pentru activităţile de ecologizare sunt cu mult mai mari decât valoarea reală a lucrărilor, în condiţiile în care acestea nici măcar nu respectă prevederile contractuale şi legislaţia de mediu!

Pentru a asigura decontarea sumelor aferente contractului cu OMV Petrom, în perioada 2012-2013 au fost întocmite, pentru lucrările de ecologizare efectuate necorespunzător, buletine de analize false, conform cărora deşeurile rezultate se încadrează în limitele prevăzute de normele de mediu.

Analizele privind concentraţia de produse periculoase au fost realizate de SC Waste Laboratory SA Slobozia, societate care în mod surprinzător are sediul la aceeaşi adresă cu SC Vivani Salubritate SA.

Conform contractului, deşeurile solide rezultate în urma exploatării sondelor de petrol ar trebui supuse, de firma din Slobozia, unui proces de neutralizare, denumit în termeni ştiinţifici desorbţie. Acest procedeu ar trebui să se realizeze la Scorniceşti, în judeţul Olt şi ar avea ca scop reducerea nivelului substanţelor periculoase din deşeurilor respective la un nivel care să asigure depozitarea acestora în condiţii sigure pentru mediul înconjurător.

În realitate, acest procedeu nu se realizează, întrucât instalaţia de desorbţie din localitatea Scorniceşti a fost demontată în anul 2012, fiind adusă, conform raportului de mediu pentru 2011 a firmei Vivani Salubritate, pentru numai trei luni, de la lotul 4 Moineşti.

Cu toate acestea, până în prezent s-au depozitat la Scorniceşti peste 1.100 tone de şlam petrolier, care a fost „decontaminat” prin întocmirea de buletine de analize false, în urma cărora deşeurilor respective li se atribuie în mod ilegal coduri de deşeuri nepericuloase. Acest fapt a permis reducerea costurilor de transport şi obţinerea de venituri ilegale prin decontarea de la bugetul de stat a lucrărilor de ecologizare realizate necorespunzător, precum şi depozitarea finală a acestora în haldele autorizate, cum sunt cele din Braneţ, judeţul Olt şi Albota, judeţul Argeş.

Impactul economic este infim faţă de impactul ecologic pe care îl are decontaminarea necorespunzătoare a şlam-urilor petroliere şi depozitarea acestor reziduuri în zone amenajate necorespunzător, prin falsificarea buletinelor de analiză.

Astfel, fracţiile solide din şlam-urile petroliere tratate necorespunzător (doar prin amestecare cu lianţi de stabilizare şi nu prin desorbţie) conţin poluanţi peste limitele admise, care vor persista în sol şi pânza freatică zeci sau chiar sute de ani având în vedere că procesul de biodegradare este foarte lent.

În aceste condiţii, este afectată în mod iremediabil sănătatea mai multor generaţii de tineri, doar pentru îmbogăţirea unui recepţioner de hotel, fie el şi „AMBASADOR”, devenit peste noapte miliardar de carton, fără nici un fel de cultură antreprenorială!

La sfârşitul anului trecut, Constantin Dăescu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, afirma într-un interviu că au avut loc verificări la mai multe depozite de deşeuri, precum şi la platforme şi instalaţii de desorbţie termică şlam petrolier, aparţinând SC Vivani Salubritate SA, printre care şi cea de la Scorniceşti – Olt. ”Aceste obiective funcţionează în legalitate şi nu s-au constatat nereguli majore”, declara atunci Constantin Dăescu. Cu toate acestea, în cadrul aceluiaşi interviu, în următoarea frază, vorbeşte despre ”neconformităţi legate de transportul, depozitarea şi etapele eliminării finale a deşeurilor”, pentru care ” a fost stabilit un plan de măsuri pentru conformarea la legislaţia de mediu” şi amenzi de 145.000 lei.

Afacerea cu deşeuri este, probabil, mult mai profitabilă, dacă amenzile Gărzii de Mediu devin nesemnificative.

Presa a relatat, la un moment dat, despre cartelul gândit de Dan Besciu şi caracatiţa firmelor care câştigă sume de zeci sau chiar sute de milioane de euro de pe urma afacerilor din domeniul ecologizării terenurilor contaminate cu produse petroliere sau alte substanţe toxice. „Asociaţia pentru managementul deşeurilor industriale şi a siturilor contaminate” (AMDISC) a apărut, la sfârşitul anului 2011, iar printre cei nouă asociaţi se numără şi firma Euro Construct Trading 98 Bucureşti, deţinută de „regii asfaltului” Dan Besciu şi Sorin Vulpescu. Liderul acestei asociaţii este societatea care face legea de mulţi ani în domeniul salubrizării prin zona Bărăganului. Este vorba despre Vivani Salubritate SA din Slobozia, care are ca acţionar majoritar (67%) firma germană Chinox Beteiligungs GmbH München, reprezentată de către Janos Kalman.

Ceilalţi doi acţionari sunt Iancu Vasile, din Slobozia, cu 31%, care este administrator şi preşedinte al Consilului de Administraţie, şi Imreh Jeno, din Târgu Mureş, cu 2%. Însă, preşedinte al asociaţiei a fost ales un fost director de la „Vivani Salubritate” Slobozia, Cristian Ioan Pocol. Iată care sunt cei nouă membri juridici ai AMDISC şi de cine sunt ei reprezentaţi în această asociere:

1. SC Eastern Europe Logistic & Management SRL Jilava, judeţul Ilfov, reprezentată de Cristian Ioan Pocol, care este şi preşedintele asociaţiei.

2. SC Vivani Salubritate SA Slobozia, judeţul Ialomiţa, reprezentată de Sorina Bosoanca, fosta şefă a juriştilor din Primăria Brăila, pe vremea când primar era senatorul UNPR Constantin Sever Cibu.

3. SC Ro Ecologic SRL Slobozia, care are ca acţionari firmele Vivani Salubritate SA Slobozia (65%), Pro Air Clean SA Timişoara (30%) şi Chinox Beteiligungs GmbH Munchen (5%), reprezentată în asociaţie de Iulian Cristian Dragomir.

4. SC Eco Servtrans SRL Timişoara, care are ca acţionari fizici pe sibienii Ovidiu Teodorescu (28%), Dan Toader (9%), Anuţa Radu (8%) şi Mihai Dumitrescu (4%), alături de firmele SC Pro Air Clean SA Timişoara (25%) şi Vivani Salubritate SA Slobozia (26%), dar care este reprezentată tot de Iulian Cristian Dragomir.

5. SC Setcar SA Brăila, reprezentată de către Gheorghe Iulian Franga, cunoscut om de afaceri brăilean care controlează această firmă ajutat de câţiva directori precum Adrian Mavrochefalos, fost şef al FPS Brăila, lider PNŢCD Brăila şi director zonal Lukoil, dar şi Vily Ursan, ex-administrator al PECO Brăila şi fost director zonal Lukoil.

6. SC Euro Construct Trading 98 SRL Bucureşti, reprezentată prin Dan Besciu.

7. SC Pro Air Clean SA Timişoara, firma româno-germană care are acelaşi acţionar principal ca Vivani Salubritate SA şi este reprezentată în asociaţie de Nicolae Marian Strâmbeanu.

8. SC Ecosafe SRL Oradea, deţinută de către trei cetăţeni maghiari din Debrecen – Attila Bozsik (35,10%), Zsolt Kurucz (20,06%), Tamas Kurucz (20,06%) şi orădeanul Tamas Bruncsak (24,78%), care este reprezentantul firmei în asociaţie.

9. SC D&V Environment SRL Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, controlată de localnicii Emil Mihai Vărzaru şi Alexandru David, care este şi reprezentantul în asociaţie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.