Acasă Politic Franța: Percheziţie la locuinţa şefului FMI

Franța: Percheziţie la locuinţa şefului FMI

DISTRIBUIȚI

117865 – 20032013 – Autorităţile franceze au percheziţionat apartamentul din Paris al directoarei FMI, Christine Lagarde, în cadrul unei investigaţii privind complicitatea la deturnare de fonduri publice şi fals. Este vorba de oferirea de către Lagarde a unor compensaţii financiare omului de afaceri Bernard Tapie, un susţinător al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy. Este o compensaţie de 285 de milioane de euri pe care Tapie a primit-o din partea pe atunci ministrului Economiei şi Finanţelor, Christine Lagarde, potrivit Cotidianul.ro.

În ianuarie au mai fost percheziţionate domiciliul fostului directior de cabinet al lui Lagarde, Stephane Richard, acum preşedinte al France Telecom, şi al omului de afaceri Bernard Tapie.

Lagarde neagă că ar fi comis vreo ilegalitate şi a exclus demisia din fruntea FMI. “Această percheziţie va ajuta la descoperirea adevărului, care va contribuie la exonerarea clientei mele”, susţine avocatul lui Lagarde, Yves Repiquet.

În 2007, când era ministru al Economiei, Lagarde a ales o procedură de arbitraj civil într-un litigiu privind revânzarea în 1993 de către bancă Credit Lyonnais a companiei Adidas, deţinută de Bernard Tapie. Acordarea comopensatiilor fusese respinsă de Curtea de Casaţie, în 2006, însă odată ce Sarkozy a fost ales preşedinte, lucrurile s-au schimbat în bine pentru Bernard Tapie.

În 1992, Tapie a cedat Adidas băncii, pe atunci de stat, Credit Lyonnais. În acel moment, Tapie era ministru în guvernul francez şi s-a considerat că banca îi va face favoruri. În 2008, în momentul în care Tapie a primit compensaţiile din partea statului, Lagarde deţinea portofoliul Economiei şi Finanţelor. Lagarde ar fi preferat să grăbească o înţelegere între Tapie şi statul francez fără a luă în considerare mai multe înformaţii primite de la angajaţii ministerului pe care îl conducea. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.