Acasă Politic Situație dificilă pe piața de achiziții și fuziuni

Situație dificilă pe piața de achiziții și fuziuni

DISTRIBUIȚI

118153 – 31032013 – Scăderea accentuată a pieței globale de achiziții și fuziuni. Țările dezvoltate pierd teren în timp ce economiile în curs de dezvoltare își consolidează poziția.

În 2012 valoarea majorității tranzacțiilor a scăzut cu peste 13% la nivel global, iar numărul tranzacțiilor cu 6%. Înțelegerile dintre țările dezvoltate și economiile emergente au avut în mod particular de suferit, scăzând cu până la 12%.

Această scădere pate fi atribuită în primul rând reținerii manifestată de țările dezvoltate, tranzacțiile acestora micșorându-se cu 16%. În contrast, tranzacțiile realizate de acele economii aflate în curs de dezvoltare, în țările dezvoltate au crescut cu 3%. Astfel, economiile dezvoltate continuă să piardă teren pe piața M&A. Acestea sunt cele mai recente constatări realizate pe baza studiului anual M&A realizat de firma de consultanță în management A.T. Kearney, studiu bazat pe o analiză a pieței globale de M&A din 2002 până acum.

Piața M&A suferă un nou declin – În urma crizei, numărul tranzactilor au scăzut cu 25% între 2007 și 2009, iar în 2011 s-au apropiat de nivelurile record înregistrate în 2007. În 2012 totuși, a avut loc o puternică încetinire a acestei creșteri: numărul tranzacțiilor majoritare scăzând cu 6%, iar valoarea lor înregistrând o scădere de până la 13%. Poziția țărilor în curs de dezvoltare pe piața de M&A se consolidează în ciuda declinului general al pieței

Cu o rată anuală de creștere de 10% pe durata ultimilor 10 ani, segmentul tranzacțiilor în afara granițelor dintre companii din țări emergente și țări dezvoltate, s-a extins de două ori mai repede decât piață luată ca și întreg (4%), făcându-l unul dintre segmentele cu cea mai rapidă rată de dezvoltare de pe piață. Totuși, în 2012, numărul tranzacțiilor din acest segment a scăzut și el cu 12%. Acest fapt ar putea fi pus în primul rând pe seama unei acute scăderi a tranzacțiilor efectuate de companii din țările dezvoltate (-16%). Dr. Joachim von Hoyningen-Huene, autorul studiului: “Chiarșiîn acest mediu, țărileîn curs de dezvoltare și-au crescut tranzacțiileînțările dezvoltate. Națiunile industrializate consacrate sunt în continuare în scădere”.

Acest declin este evident și studiind cel mai recent Top 500 Companii realizat de publicația Fortune. În 2011 doar 93 de companii din cele 500 proveneau din țări aflate în curs de dezvoltare, pe când în 2012 numărul lor a crescut la 107. Așadar una din cinci companii provine dintr-o țara emergentă. Prin comparație, în 1992 proporția era de doar 1/20, ceea ce înseamnă că rata anuală de creștere a fost de 18.3%.

China – una dintre cele mai active economii în curs dezvoltare – Cei mai activi cumpărători de companii din țările emergente în 2012 au provenit din SUA (20%), Canada (10%) și Marea Britanie (9%). În 2012, companii din China (29%), India (16%) și Malaysia (10%) au înregistrat jumătate din totalul achizițiilor realizate de economiile în curs dezvoltare în țări dezvoltate. Țările aflate în vizorul companiilor în țările în curs de dezvoltare au fost SUA (23%) și Marea Britanie (12%).

PerspectivăCondițiile pentru o nouă creștere a pieței de M&A rămân în esență aceleași. Se poate aștepta ca trendul pozitiv înregistrat în economiile în curs de dezvoltare în principal în a doua parte a anului 2012 să continue și anul urmator”, a declarat dr. Jürgen Rothenbücher, Partner A.T. Kearney. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.