Acasă Politic Serbia: Redacţia de limba română a Radio Ucraina Internaţional, la un pas...

Serbia: Redacţia de limba română a Radio Ucraina Internaţional, la un pas de desfiinţare

DISTRIBUIȚI

118340 – 07042013 – Redacția de limba română a Radio Ucraina Internațional este la un pas de desființare. Anunțul a fost făcut de jurnaliștii de limba română Carolina Jitaru și Vitalie Zagrea cu prilejul celui de-al IV-lea Congres al Forumului Internațional al Jurnaliștilor Români, care are loc în aceste zile la Donji Milanovat, Serbia.

Cei 12 redactori români angajați ai acestei redacții urmează să fie concediați efectiv în aproximativ trei luni, când întreaga redacție de limba română a postului național de radio va fi închisă la propunerea conducerii Companiei Naționale de Radiofuziune din Ucraina. În prezent, ziariștii români au un spațiu de emisie de 4 ore și 25 de minute zilnic, emisiunile lor fiind recepționate în toate zonele locuite de români din Ucraina.

Motivul oficial al închiderii redacției de limba română îl reprezintă reducerea cheltuielilor și redresarea economică, însă, prin închiderea acestei redacții, eliminarea salariilor pentru cei 12 angajați ar urma să aducă stației de radio o economie estimată la doar 20.000 de euro anual.

Propunerea conducerii postului de radio va fi analizată de Comitetul de Stat pentru Radio și Televiziune, care ar trebui să dea un verdict în aproximativ o lună . Până în prezent, protestele jurnaliștilor români de la Radio Ucraina Internațional au fost susținute de 20 de organizații neguvernamentale din Ucraina, care au înaintat conducerii statului o petiție pe această temă.

În contextul susținerii parcursului european al Ucrainei, în urmă cu mai puțin de o lună, cu prilejul unei întrevederi cu ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Bauer, ministrul pentru românii de pretutindeni Cristian David a subliniat importanța respectării standardelor europene în problematica politicii lingvistice a statului ucrainean. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.