Acasă Politic Ilfov: De la Cristache la Petrache

Ilfov: De la Cristache la Petrache

DISTRIBUIȚI

Fostul şef al CJ Ilfov, acuzat că afectează interesul public prin dezechilibre în dezvoltarea edilitară a judeţului118352 – 08042013 – Acţiunile abuzive ale lui Cristache Rădulescu (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov), în interesul unui grup, afectează interesul public prin dezechilibre în dezvoltarea edilitară a judeţului şi degradarea structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice, arăta SRI, într-o notă trimisă ICCJ.

Conţinutul notei respective, spun procurorii anticorupţie, a fost divulgat de judecătorul ICCJ Georgeta Barbălată fostului şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, Mihai Vlad. Informaţiile din nota Serviciului Român de Informaţii (SRI) reies din rechizitoriul prin care foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, judecătoarea Georgeta Barbălată şi Mihai Vlad au fost trimişi în judecată pentru divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranţa naţională, anunţă Antena 3. “În motivarea solicitării adresate ICCJ, Serviciul Român de Informaţii a arătat că prin acţiunile abuzive derulate de Rădulescu Cristache, care acţionează în interesul unui grup, afectează interesul public prin dezechilibre în dezvoltarea edilitară a judeţului Ilfov şi degradarea structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice la nivelul unor unităţi administrativ-teritoriale”, notează procurorii anticorupţie în documentul citat, redând informaţii din mandatele de siguranţă naţională cerute de ofiţerii SRI pe numele lui Rădulescu.

În acelaşi context, se mai arată în rechizitoriu, “perpetuarea şi amplificarea acţiunilor coruptive la nivelul administraţiilor locale, concomitent cu lezarea capacităţii instituţiilor autohtone din domeniu, de a angaja şi utiliza transparent şi în conformitate cu scopurile propuse alocaţiile financiare comunitare nerambursabile, prejudicierea gravă a bugetului de stat şi al Comunităţii Europene şi prin acţiunile de influenţă exercitate asupra decizionalilor unor instituţii publice în favoarea unui cetăţean român de origine chineză, lider al unei grupări de criminalitate organizată transfrontalieră”.

Anchetatorii mai precizează în rechizitoriu că, referitor la activitatea infracţională pe componenta fondurilor europene, SRI a făcut o amplă descriere a acţiunilor lui Cristache Rădulescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov. Potrivit procurorilor, din analiza dialogului purtat de Mihai Vlad cu Bălan, Sâmpetru şi Marian Petrache (actualul preşedinte al CJ Ilfov, vicepreşedinte al PNL), rezultă că, “şi de această dată, inculpatul a transmis partenerilor de discuţie date cuprinse în materialele puse la dispoziţie de către Serviciul Român de Informaţii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu ocazia formulării solicitării de prelungire a mandatelor de siguranţă naţională, emise pe numele lui Rădulescu Cristache”.

“Astfel, acesta cunoştea faptul că fostul preşedinte al CJ Ilfov a făcut obiectul de interes al SRI, în scopul culegerii de informaţii în legătură cu activităţile sale ilicite, «Şi ei au luat pe mandat de siguranţă pe Cristache», «Şi ca drept dovadă l-au lucrat pe mandat de siguranţă», a precizat exact care era obiectul principal al verificărilor, «Arunca cărbuni cu băgăjelul, în banii europeni, că pierde statul» şi chiar mai mult indică şi numele unui lucrător SRI, despre care afirmă că s-a ocupat de obţinerea mandatului de siguranţă naţională”, se mai arată în documentul citat.

Anchetatorii mai arată, în rechizitoriul transmis ICCJ, că toate informaţiile puse la dispoziţia interlocutorilor de Mihai Vlad “se regăsesc doar în documentele înaintate Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea soluţionării de către magistratul investit cu cererea a încheierii prin care se emite mandatul de siguranţă naţională şi se autorizează folosirea unor mijloace specifice structurii informative”.

“Din coroborarea întregului material probator administrat cu privire la săvârşirea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului, reţinute în sarcina inculpaţilor Barbălată Georgeta şi Vlad Mihai”, conchid procurorii DNA.

Foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, judecătoarea de la ICCJ Georgeta Barbălată şi fostul şef al SIPI Ilfov Mihai Vlad au fost trimişi în judecată pentru divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranţa naţională.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Marcel Sâmpetru, procuror şi consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la data comiterii faptelor, pentru patru fapte de instigare la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

George Bălan, procuror şi membru al CSM la data comiterii faptelor, va fi judecat pentru două fapte de complicitate la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

Mihai Vlad, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov la data comiterii faptelor, a fost trimis în judecată pentru două fapte de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii, asociere pentru săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului.

Georgeta Barbălată, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la data comiterii faptelor, va fi judecată pentru favorizarea infractorului şi divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului. Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii anticorupţie arată în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada martie – iulie 2012, Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru şi George Bălan, “urmărind comiterea infracţiunii de folosire de informaţii nedestinate publicităţii, au urmat un plan de acţiune, anterior convenit, în cadrul căruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor măsuri de prevedere, de natură a înlătura posibilităţile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de probă privitoare la activitatea infracţională pe care urmau să o desfăşoare”.

Astfel, George Bălan şi Marcel Sâmpetru, prin poziţiile pe care le ocupau, respectiv de membru CSM şi consilier în acest for, precum şi prin conexiunile la nivel politic, îi transmiteau lui Mihai Vlad solicitări privind obţinerea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în beneficiul lor sau al altor persoane, în special pentru a-şi asigura apărarea în cazul unor eventuale anchete penale. Totodată, Sâmpetru şi Bălan se asigurau de protecţia lui Mihai Vlad, respectiv de menţinerea acestuia în funcţia de şef al SIPI Ilfov, “în interesul comun al asocierii”, notează procurorii DNA în documentul citat.

“Astfel, Sâmpetru Marcel avea sarcina de a asigura, cu ocazia întâlnirilor grupului, conspirativitatea şi securitatea ambientală a dialogurilor, prin relaţionarea cu persoane de încredere din structura administrativă a locului de întâlnire, iar Vlad Mihai avea sarcina principală de a accesa, în virtutea funcţiei, informaţiile nedestinate publicităţii şi de a le furniza celorlalţi membri ai asocierii, în folosul persoanelor interesate”, au precizat procurorii în rechizitoriu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.