Acasă Politic Atena: Bancile grecesti, pe butuci

Atena: Bancile grecesti, pe butuci

DISTRIBUIȚI

 122430 – 08092013 – Sub povara creditelor neperformante de 63,6 miliarde de euro și a numărului mare de oameni care nu își pot respecta plățile după trei ani de măsuri de austeritate, băncile elene au declarat că au rămas practic în incapacitatea de a acorda împrumuturi, potrivit SETimes.

În condițiile în care rata de nerambursare a creditelor ipotecare se apropie de 23%, guvernul elen a declarat că va ridica interdicția asupra confiscării imobilelor ipotecate cu valoare mai mică de 200 000 de euro care expiră la sfârșitul anului, pentru a susține bilanțurile băncilor, dar aceasta a stârnit proteste în rândul parlamentarilor de la partidele din coaliția guvernamentală a țării.

Împrumuturile neperformante au înăbușit capacitatea de a restabili lichiditatea extrem de necesară a unei economii stagnante, au declarat oficialii bancari, și au coincis cu o scădere a depozitelor de la 237 miliarde de euro la sfârșitul anului 2009 la 162 miliarde euro în iunie.

Luând în considerare împrumuturile și cărțile de credit, rata totală a împrumuturilor neperformante din Grecia a crescut de la 5% în 2008 la aproape 28% în martie. Oficialii bancari se așteaptă ca cifrele din iunie să ajungă la 30%.

Băncile grecești au fost zguduite de o serie de lovituri, pierzând aproximativ 37,7 miliarde de euro atunci când guvernul anterior a impus în 2011 investitorilor pierderi de 74% prin prescrierea datoriei țării cu 134 miliarde dolari.

Pentru a le menține solvabile, băncile au primit între timp o recapitalizare de 50 miliarde de euro de la guvern, folosind fondurile de salvare oferite de creditorii internaționali, însă creditele neperformante reduc capacitatea acestora de a ajuta economia, au declarat oficialii.

„Acesta este rezultatul recesiunii. Principala problemă pe care aceasta ar putea-o provoca este că calculele s-au bazat pe o cifră a creditelor neperformante situată între 12 și 15%, iar Grecia s-ar putea afla în poziția ca băncile să aibă nevoie de suplimentarea fondurilor sau nu vor putea restabili lichiditatea”, a spus Aggelos Tsakanikas, șef de cercetare la Fundația pentru Cercetare Economică și Industrială din Atena.

Oficialii ministerului finanțelor au declarat că este crucială încetinirea și răsturnarea tendinței de creștere a ratei creditelor neperformante nu doar pentru restabilirea lichidității economiei, ci și pentru a garanta bazele de capital ale băncilor.

În condițiile în care Troica UE-FMI-BCE exercită de asemenea presiuni asupra Greciei, guvernul de coaliție al prim-ministrului Antonis Samaras, liderul formațiunii conservatoare Noua Democrație, și partenerii săi, socialiștii PASOK, au declarat că vor permite băncilor să înceapă confiscarea imobilelor începând din 1 ianuarie 2014. 15 000 de proprietăți s-ar putea confrunta cu confiscarea.

Antonis Klapsis, șef de cercetare la Institutul pentru Democrație Konstandinos Karamanlis, a declarat că Samaras nu are de ales decât să ridice interdicția dacă dorește să aibă vreo șansă de redresare economică anul următor.

„Este foarte populist să spunem că băncile încearcă să ia casele oamenilor. Nicio bancă nu dorește să ia casa cuiva. Ele vor doar să își primească banii înapoi”, a declarat el.

Guvernul ar putea acorda proprietarilor de locuințe o perioadă de grație de cinci ani între sistarea plăților de rambursare a creditelor și confiscarea locuinței, dar această măsură va fi retroactivă și prevede confiscarea a 6 000-7 000 de locuințe pe an. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.