Acasă Politic Bucuresti: Ministrul de Externe s-a întâlnit cu ambasadorii statelor UE acreditați în...

Bucuresti: Ministrul de Externe s-a întâlnit cu ambasadorii statelor UE acreditați în România

DISTRIBUIȚI

 123412 – 14102013 – Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat luni, 14 octombrie 2013, la un mic dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti. Reuniunea a fost organizată de către Ambasada Lituaniei la Bucureşti, în calitate de Preşedinţie rotativă a Consiliului UE, şi a prilejuit un schimb de opinii privind dialogul politico-diplomatic recent cu partenerii europeni, precum şi aspecte ale agendei Ministerului Afacerilor Externe din perioada următoare.

Ministrul a informat ambasadorii UE asupra rezultatelor vizitei comune întreprinse, în perioada 6-8 octombrie 2013, în calitate de Preşedinte în Exerciţiu al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), la Skopjie şi Tirana, împreună cu ministrul lituanian al afacerilor externe, reprezentant al Preşedinţiei Consiliului UE. În context, ministrul Titus Corlăţean a precizat că scopul vizitei a fost transmiterea unui mesaj comun al Preşedinţiei SEECP şi Preşedinţiei Consiliului UE, de susţinere pentru continuarea procesului de extindere, în baza principiului meritelor proprii şi a îndeplinirii criteriilor de aderare, precum şi pentru continuarea eforturilor autorităţilor din cele două ţări de avansare a parcursului european. A reiterat faptul că priorităţile Preşedinţiei în exerciţiu a SEECP exercitate de România se sincronizează cu obiectivele în cadrul procesului de extindere şi vizează sprijinirea obţinerii de progrese în pregătirea de aderare, atât în domeniul justiţiei si afacerilor interne, al libertăţilor fundamentale, cat şi în domeniul economic şi al creşterii încrederii în regiune.

Ministrul Titus Corlăţean a făcut şi o prezentare a principalelor teme care au făcut obiectul discuţiilor cu partenerii britanici în contextul vizitei efectuate la Londra, în perioada 10-11 octombrie 2013. A făcut referire în special la pregătirea unui Summit de succes la Vilnius, în cadrul Parteneriatului Estic, dar şi la consolidarea dialogului bilateral, precum şi reafirmarea cu ocazia vizitei, a importanţei respectării la nivel UE a principiului liberei circulaţii a persoanelor.

Din perspectiva agendei de acţiuni de politică externă din perioada următoare, Titus Corlăţean a informat ambasadorii UE asupra pregătirilor în perspectiva organizării la Bucureşti, în perioada 28 – 29 octombrie 2013, a Forumului anual SUERD (Strategia UE pentru Regiunea Dunării) şi a unei reuniuni comune a miniştrilor afacerilor externe şi a miniştrilor dezvoltării regionale din statele participante la Strategie, în marja Forumului. A precizat că discuţiile din marja Forumului se vor axa pe stadiul implementării proiectelor în cadrul Strategiei cu impact asupra creării de locuri de muncă şi impulsionarea creşterii economice, existând în acelaşi timp oportunitatea conturării liniilor strategice în implementarea Strategiei pentru perioada următoare.

Au mai fost aduse în discuţie aspecte privind aşteptările României de la Summit-ul Parteneriatul Estic de la Vilnius din perioada 28 – 29 noiembrie 2013 în ceea ce privește progresele statelor partenere cele mai avansate în relația cu UE. A fost subliniată în context importanţa unei perspective clare oferite Republicii Moldova în vederea parafării la Vilnius a Acordului de asociere şi a Acordului cuprinzător de liber schimb cu UE, în vederea semnării acestor documente, în 2014. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.