Acasă Politic Bucuresti: „Romanii ar trebui sa-si pastreze pamanturile”

Bucuresti: „Romanii ar trebui sa-si pastreze pamanturile”

DISTRIBUIȚI

123115 – 02102013 – Deputatul PNL Ioan Cupşa a făcut în plenul Camerei Deputaților un apel pentru conştientizarea importanței solului României și ”nevoia urgentă de a ne proteja această resursă, de a conserva şi a reface fertilitatea solului şi a crea premisele exploatării sale durabile în interesul nostru naţional”. ”Este de necontestat faptul că cea mai

importantă resursă a unei naţiuni o reprezintă oamenii săi, resursa umană, coroana piramidei resurselor. Într-un palier imediat în aceasta piramidă (a resurselor) se află solul şi resursele de apă. Da, este adevărat, solul îşi dispută cu resursele de apa rolul de cea mai importantă resursă naturală şi este mult mai important decât celelalte resurse minerale (fie petrol, gaze, sare, aur, cupru…)! Solul este o resursă indispensabilă vieţii, cu valoare economică incomensurabilă, iar solul din România excelează ca valoare economică, fertilitatea solului nostru fiind peste media mondială, iar suprafeţele pretabile agriculturii fiind absolut remarcabile. Funcţia economică a solului este de a ne asigura securitatea, siguranţa alimentara şi, în prezent, de a asigura producerea de energie regenerabilă! În complexitatea sa, solul se manifestă, în mod benefic, pentru noi şi prin funcţia sa ecologică de a conserva apa şi de a fixa carbonul”, a declarat Ioan Cupșa.

”Dezvoltarea noastră, si nu una oricare, ci singura posibilă – dezvoltarea durabilă, este definită de utilizarea preponderentă a resurselor naturale reînnoibile! Or, o astfel de resursă este în mod categoric solul ţării noastre! Solul, această bogăţie naturală a noastră, este afectat de influenţa unor factori naturali (seceta cca.7 milioane de ha, exces de apa cca.3,7 milioane ha), este afectat de eroziunea care pare că devine cronică şi care se datorează nu numai factorilor naturali ci şi urmărilor activităţii omeneşti (poluare chimică, depozitare de deşeuri, activităţi industriale, lucrări agricole neconforme, scoatere din circuit agricol pentru proiecte edilitare.)”, a continuat parlamentarul liberal.

”Vreau sa aduc în atenţia opiniei publice: pe de o parte, importanţa deosebită, fundamentală pentru poporul român a resursei naturale numită sol şi, pe de alta parte, precaritatea mijloacelor şi a acţiunilor care se întreprind pentru a conserva şi a exploata just, în mod durabil şi în interesul nostru, aceasta resursă!

Fac apel la clasa politică să conştientizeze nevoia urgentă de a ne proteja această resursă, de a proteja solul, de a conserva şi a reface fertilitatea solului şi a crea premisele exploatării sale durabile în interesul nostru naţional. Fac apel la toţi decidenţii sociali să ia măsurile necesare în vederea monitorizării, cercetării, a intervenţiei active, la nivel legislativ şi instituţional, pentru a proteja şi, în egală măsură, pentru a pune în valoare această minunată resursă care este solul! În final, cu mult respect şi achiesând întrutotul, citez din studiul domnului academician Cristian Hera, Solul – temelia dezvoltării durabile a agriculturii şi economiei naţionale. Acesta sublinia “misiunea imperativă ce revine atât ştiinţei, cât şi factorilor de decizie, de fapt întregii societăţi pentru conservarea solului, pentru prevenirea degradării sale, misiune care precede orice interes politic, economic sau de altă natură, întrucât solul este fundamentul perpetuării existenţei noastre”. Închei această declaraţie politică citându-l, tot pe domnul academician Cristian Hera cu următoarea afirmaţie: „românii ar trebui să-şi păstreze pământurile!”, a declarat deputatul PNL Ioan Cupşa. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.