Acasă Politic Israel: Se pregătesc proiecte legislative pentru marile comunități de români din afara...

Israel: Se pregătesc proiecte legislative pentru marile comunități de români din afara granițelor

DISTRIBUIȚI

123469 – 16102013 – O delegaţie a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a participat luni, 14 octombrie, la deschiderea lucrărilor de toamnă ale legislativului israelian, prezidate de Yuli-Yoel Edelstein, preşedintele Knessetului. Delegaţia parlamentară este formată din vicepreşedinţii comisiei, deputaţii liberali Mircea Dolha şi Maria Grecea, împreună cu secretarul comisiei, deputatul social-democrat Ninel Peia.

”Inaugurarea festivă a lucrărilor de toamnă ale Knessetului a fost deschisă de preşedintele Shimon Peres şi de premierul israelian Benjamin Netanyahu. Evenimentul a fost unul încărcat de solemnitate la care am avut ocazia, cu onoare, să reprezentăm Parlamentul României”, a declarat Mircea Dolha.

În cadrul vizitei oficiale, delegaţia parlamentară a vizitat Muzeul Memorial al Holocaustului „Yad Vashem”, precum şi Aşezământul Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim.

De asemenea, deputaţii români au avut o întâlnire cu Ditza Goshen, coordonator al Centrului pentru Cercetarea Evreilor din România de la Universitatea Ebraică, şi o întrevedere cu Ilan Ghilon, preşedintele Grupului de Prietenie Israel-România şi deputat din partea partidului Meretz.

Deputaţii liberali au discutat şi cu Yoel Razvozov, preşedintele Comisiei parlamentare pentru absorbţie şi diaspora din Knesset, echivalenta Comisiei pentru românii de pretutindeni din Parlamentul României, şi cu Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Israel.

Din schimbul de experienţă avut, deputatul Mircea Dolha s-a arătat interesat în special de legea israelienă de protejare a propriilor cetăţeni care locuiesc în afara graniţelor. Parlamentarul liberal are în vedere iniţierea unei legi similare şi pentru cetăţenii români de pretutindeni.

Marţi seara, pe agenda vizitei s-a aflat o întrevedere cu oficiali şi oameni de afaceri la Camera de Comerţ şi Consiliul de Afaceri Israel-România.

Miercuri, delegaţia parlamentară are programată o întâlnire cu reprezentanţi ai asociaţiilor israelienilor originari din România, întrevedere care va avea loc la sediul Ambasadei României din Tel Aviv. Tot astăzi, deputaţii se vor întâlni cu conducerea şi membrii organizaţiei HOR (Hitachdut Olei Romania), la sediul acesteia.

Vizita oficială a reprezentanţilor Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării în Israel se desfăşoară în perioada 14-16 octombrie şi are drept scop final iniţierea unor proiecte legislative privind statutul marilor comunităţi de români din afara graniţelor ţării. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.