Acasă Politic Pentru a nu ne mai fura singuri căciula, Liberalul Cupşa vrea să...

Pentru a nu ne mai fura singuri căciula, Liberalul Cupşa vrea să elimine media anilor de gimnaziu din media de admitere la liceu

DISTRIBUIȚI

123474 – 16102013 – Deputatul Ioan Cupșa a depus o inițiativă legislativă referitoare la schimbarea modalități de admitere a absolvenților de gimnaziu în licee și școli profesioale. Într-o conferință de presă susținută miercuri, Cupșa a explicat că actualul sistem de repartizare a copiilor este imperfect, dar asta nu înseamn că trebuie să fie și subiectiv. Cupșa a spus că în urma a numeroase întâlniri pe care le-a avut în ultima vreme cu cadre didactice, și reprezentanți ai inspectoratelor școlare, a ajuns la concluzia că actualul sistem prin care ține cont doar de media ponderată a notelor de la eavluarea națională și media generală a celor patru ani de gimnaziu nu oferă o imagine corectă și o predicție privind evoluția elevului. Liberalul a atras atenția că din analiza ultimelor rezultate se observă diferențe foarte mari între notele obținute de elevi în cei patru ani de gimnaziu și media la evaluarea națională sau chiar cu media de admitere.

”Cu mâhnire constatăm că elevii noștri trebuie să obțină note mari, dar aceste nte nu mai evaluează felul în care aceștia parcurg procesul de educație, nu îi mai evaluează în momente distincte ale procesului, nu mai fac prognoze ale evoluțiilor viitoare, nu mai arată profesorului ce și cât trebuie să lucreze cu copilul pentru a maximiza rezultatele. Notarea s-a transformat dintr-un mijloc de diagnoză într-un scop în sine. Obținerea de note mari cu orice preț falsifică selecția”, și-a argumentat deputatul PNL demersul.

Din acest motiv, Ioan Cupșa propune amendarea articolului 76 din Legii 1/2011, Legea învățământului, prin eliminarea influenței mediilor generale obținut în gimnaziu. Astel, potrivit proiectului depus de deputatul liberal, pentru repartizarea absolvenților de clasa a VIII-a la liceea sau școli profesionale se propune doar un concurs național, care să se desfășoare după regulile actualei evaluări naționale, urmat de repartizarea computerizată, în funcție de rezultatele obținute și de opțiunile elevilor. În plus, Cupșa propune ca pentru elevii care doresc să urmeze școli tehnice sau profesionale să poată fi organizate probe de aptitudini.

În opinia deputatului liberal, dacă nu se acționează asupra acestuo sistem viciat de notare, ”există riscul ca cei patru ani de gimnaziu să fie compromiși de o nepotrivită și imorală competiție pentru note, nu doar între elevi, ceea ce ar fi normal, ci și între școli. Notele sunt umflate sistematic de-a lungul anilor una dintre cauze fiind competiția artificială dintre școli. Un succes școlar trebuie dobândit, nu obținut prin criterii arbitrare, ușor falsificabile”.

Ioan Cupșa spune că demersul său are susținerea a 30 de parlamentari liberali și că nu crede că există colegi din USL care să se împotrivească acestei propuneri, pentru că este în acord cu toate pozițiile publice de până acum ale ministrului Educației. Dacă este votată, propunerea ar urma să intre în vigoare în anul școlar următor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.