Acasă Politic Bucuresti: Curs internațional de reconstrucție și stabilizare post-conflict la MAE

Bucuresti: Curs internațional de reconstrucție și stabilizare post-conflict la MAE

DISTRIBUIȚI

123759– 28102013 – Secretarul de stat Radu Podgorean a luat parte luni la sesiunea de deschidere a celei de-a 6-a ediții a Cursului de pregătire în domeniul gestionării civile a crizelor, intitulat ”Post-conflict Reconstruction and Stabilisation”, organizat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în cooperare cu Ministerul Apărării Naționale

și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – România.

În discursul de deschidere, secretarul de stat Radu Podgorean a subliniat importanța domeniului stabilizării și reconstrucției post-conflict pentru politica externă a României, accentuând necesitatea accelerării recuperării deficitului de personal specializat pentru astfel de operațiuni. În acest context, oficialul român a subliniat complexitatea în creștere a particularităților zonelor de conflict și post-conflict, situație care reclamă o coordonare superioară a resurselor civile și militare implicate.

Totodată, demnitarul român a menționat importanța unei cooperări aprofundate între diverșii actori – din spectrul guvernamental, dar și al societății civile – implicați în procesele de stabilizare și reconstrucție post-conflict, condiție esențială atât pentru coerența acțiunii de ansamblu, cât și pentru eficientizarea eforturilor și resurselor alocate.

Programul de pregătire are loc în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2013, având printre temele principale cooperarea și coordonarea în spațiile post-conflict. Cursul este finanțat din bugetul asistenței oficiale pentru dezvoltare, gestionat de Ministerul Afacerilor Externe și continuă seria demersurilor MAE de dezvoltare și consolidare a mecanismelor și procedurilor la nivel național în domeniul pregătirii experților civili și al gestionării cadrului necesar participării la operațiuni de stabilizare și reconstrucție.

Ediția curentă beneficiază de prezența unui număr de peste 30 de participanți, provenind din Afganistan, Autoritatea Națională Palestiniană, Egipt, Georgia, R. Moldova, Muntenegru, Tunisia și România. Pe parcursul unei săptămâni, cursanții vor aborda la nivel teoretic aspectele circumscrise gestionării crizelor și vor lua parte la un exercițiu practic în teren destinat completării pregătirii academice în domeniu. Modulele teoretice și practice ale programului de formare vor fi susținute de experți din cadrul ONU, Serviciul European de Acțiune Externă, Comisia Europeană, Ministerul Apărării Naționale, precum și de reprezentanți ai unor oganizații neguvernamentale de profil.

MAE a organizat și finanțat până în prezent cinci ediții ale Cursului ”Reconstrucție Post-Conflict și Stabilizare” (în anii 2009, 2010, două ediții în 2011 și o ediție în luna mai 2013).

România este angajată în operațiuni de reconstrucție post-conflict în diverse zone de pe glob (EULEX Kosovo, EUMM Georgia, EUPOL Afganistan, EUTM Mali etc.). – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.