Acasă Politic Bucuresti: Director de la Oficiul de Cadastru Targoviste, in conflict de interese...

Bucuresti: Director de la Oficiul de Cadastru Targoviste, in conflict de interese penal si suspect de coruptie

DISTRIBUIȚI

124161 – 14112013 – Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală, precum și sâvârşirea infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție, de către Cristina Minerva Badiu, director în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dâmboviţa.

            Potrivit ANI, Cristina Minerva Badiu a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local (CL) Târgovişte din judeţul Dâmbovița (20 iunie 2009 – 10 iulie 2012), a participat la deliberarea şi adoptarea unor hotărâri ale CL Târgovişte, care au vizat modificarea unor hotărâri, actualizarea şi aprobarea unor indicatori privind obiective de investiţii şi lucrări de reabilitare termică, pentru a căror realizare Primăria Târgovişte a încheiat şi derulat contracte cu S.C. Integraal Consulting TGV S.R.L. Târgovişte (societate în cadrul căreia soţul său a deţinut calitatea de asociat unic şi administrator), pentru achiziţia serviciilor de proiectare, publicitate, informare, studii topografice, geotehnice.

            De asemenea, ea a participat şi la deliberarea şi adoptarea hotărârii CL Târgovişte cu privire la scoaterea la licitaţie publică în vederea concesionării, pe o perioadă de 20 de ani, a unui teren, în vederea amenajării a 100 locuri parcare, teren care a constituit obiectul încheierii contractului de concesiune dintre Primăria Târgovişte şi S.C. Romarta S.R.L., Bucureşti (societate în cadrul căreia aceasta deţine funcţia de “împuternicit sucursală”).

            Interesul patrimonial al persoanei evaluate l-a constituit derularea, pe de o parte, a relaţiilor comerciale contractuale dintre Primăria Târgovişte şi Integraal Consulting TGV şi, pe de altă parte, de relaţiile contractuale dintre Primărie şi Romarta. Valoarea încasărilor obţinute de către Integraal Consulting TGV, ca urmare a derulării contractelor, a fost de 973.045,07 Lei.

            Astfel, Cristina Minerva Badiu nu a respectat dispozițiile Legii nr. 215/2001, potrivit cărora „nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”, şi dispoziţiile Legii nr. 393/2004, potrivit cărora „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soț, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv, orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia” și consilierii judeţeni şi consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii”.

            Totodată, au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea de către Cristina Minerva Badiu a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit căruia „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material […] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”, cât şi a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, respectiv cele prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 78/2000, potrivit căruieia „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

            Având în vedere cele de mai sus, ANI a sesizat organele judiciare competente în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Cristina Minerva Badiu a infracțiunii de conflict de interese și a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.