Acasă Politic Bucuresti: Întrevedere Bogdan Aurescu-Frank Rose, înainte de începerea lucrărilor la baza antirachetă...

Bucuresti: Întrevedere Bogdan Aurescu-Frank Rose, înainte de începerea lucrărilor la baza antirachetă de la Deveselu

DISTRIBUIȚI

123751– 28102013 – Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut duminică o întrevedere cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politică de apărare şi spaţială, cu ocazia prezenţei acestuia la Bucureşti pentru a participa la ceremonia de demarare a lucrărilor principale

de construcţie la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Deveselu care are loc luni.

Cei doi oficiali au evocat atmosfera şi interacţiunea excelente între delegaţiile de negociere a Acordului dintre România şi Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, semnat la 13 septembrie 2011 şi intrat în vigoare la 23 decembrie 2011, precum şi în cadrul procesului de negociere a Aranjamentelor de Implementare a acestuia, rezultat în încheierea până în prezent a 11 astfel de documente de implementate.

De asemenea, Bogdan Aurescu şi Frank Rose au trecut în revistă progresele realizate în pregătirea amplasării pe teritoriul naţional a elementelor sistemului antirachetă Aegis Ashore. Au fost analizate perspectivele finalizării cadrului juridic de implementare a Acordului bilateral de colaborare în domeniul apărării antirachetă, în prezent fiind în curs de finalizare alte trei Aranjamente de Implementare, cât şi lucrările de amenajare derulate de partea română, în perioada 2012-2013, în Baza Deveselu şi în zona adiacentă, la nivelul infrastructurii, prin cooperarea autorităţilor centrale şi locale, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

În context, secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat că Facilitatea antirachetă de la Deveselu constituie parte integrantă şi o materializare importantă a Parteneriatului Strategic româno-american pe dimensiunea de securitate. El a reamintit că Baza Deveselu constituie nu numai participarea României la Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea împotriva Rachetelor Balistice în Europa (European Phased Adaptive Approach / EPAA), ci şi, în acelaşi timp, un element important al arhitecturii sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO, fiind prevăzută să atingă capacitatea operaţională la orizontul anului 2015.

Cei doi oficiali au discutat şi despre ansamblul evoluţiilor legate de dezvoltarea proiectului strategic comun, româno-american, de la Deveselu, precum şi despre evoluţiile la nivel NATO în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice. 

Frank Rose a reconfirmat angajamentul ferm al SUA pentru EPAA şi a apreciat eforturile derulate de partea română pentru pregătirea sitului de la Deveselu. Rose a mulţumit în mod deosebit părţii române pentru cooperarea excelentă cu cea americană şi pentru aplicarea, în calendarul stabilit împreună, a Acordului dintre România şi Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România din 2011. De asemenea, a reiterat faptul că este asigurată finanţarea necesară pentru operaţionalizarea Bazei Deveselu.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat şi cu această ocazie interesul pentru implicarea firmelor româneşti în lucrările de amenajare din cadrul Bazei Deveselu.

Totodată, el a remarcat că ultimele cinci teste ale sistemului Aegis, derulate în cursul acestui an, au fost reuşite. Ele au demonstrat capacitatea sistemului antirachetă cu interceptori Standard Missile-3 Block IB (tipul de interceptor care va fi instalat la Deveselu) de a-şi îndeplini cu succes misiunea. La rândul său, oficialul american a confirmat că sistemul SUA antirachetă se dezvoltă în parametri optimi, la un nivel foarte ridicat de performanţă.

Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politică de apărare şi spaţială, a condus, la cea mai mare parte a rundelor, delegaţia americană de negociere a Acordului dintre România şi Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.

La 28 octombrie 2013 are loc în cadrul Bazei Militare Deveselu ceremonia de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă care va funcţiona în această structură militară românească.

Participarea oficială la ceremonia de marcare a începerii lucrărilor de construcţie la Facilitatea antirachetă de la Deveselu reflectă importanţa şi semnificaţia acestui moment pentru România, SUA, şi, respectiv, NATO.

Delegaţia americană va fi condusă de dr. James Miller, subsecretar pentru politica de apărare în cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite. Alianţa Nord-Atlantică va fi reprezentată de ambasadorul Alexander Vershbow, adjunctul secretarului general, precum şi de ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general pentru riscuri de securitate emergente. MAE român va fi reprezentat de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.