Acasă Politic Bucuresti: Ponta câștigă

Bucuresti: Ponta câștigă

DISTRIBUIȚI

123960 – 06112013 – Judecătorii Curţii Constituţionale au analizat astăzi, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, obiecţie formulată de Preşedintele României.

În urma deliberărilor, Curtea, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Preşedintele României şi a constatat că dispoziţiile art.2, 3 şi 18 din Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene sunt constituţionale.

Drept urmare, atunci când România este reprezentată la CoE de premierul Victor Ponta, mandatul acestuia trebuie să ţină cont de cerinţele Parlamentului. Președintele Traian Băsescu reclamase că prin noua lege s-ar ajunge în situaţia în care să existe două mandate de reprezentare a României la reuniunile UE. Primul dat de Preşedinte Premierului, o dată cu delegarea, şi cel de-al doilea acordat de Parlament şefului Guvernului, ca urmare a noii legi, iniţiate de Executiv.

După decizia Curţii, preşedintele trebuie să promulge legea în maximum 10 zile, pentru că a trimis-o anterior la reexaminare, în Parlament.

Iniţiativa legislativă a Guvernului, adoptată de Parlament, este consecința tensiunilor din vara anului 2012. Conflictul dintre preşedinte şi premier legat de participarea la Bruxelles a apărut când Victor Ponta a decis să meargă la CoE fără să-i ceară acceptul lui Traian Băsescu. Ulterior, CCR a decis că preşedintele este singurul care hotărăşte cine reprezintă România la reuniunile CoE, dându-i posibilitatea să-l delege pe premier.www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.