Acasă Politic Bucureşti: Deputatul Florica Cherecheş vrea să modifice legea creşelor

Bucureşti: Deputatul Florica Cherecheş vrea să modifice legea creşelor

DISTRIBUIȚI
florica_chereche

1243florica_chereche35 – 21112013 – Deputatul liberal Florica Cherecheş a depus o iniţiativă legislativă de modificare a Legii nr.263/2007 care asigurã în prezent cadrul legal desfãşurãrii serviciilor cu caracter social, medical, educaţional pentru creşterea, îngrijirea şi educarea timpurie a copiilor. Între modificările pe care le propune

parlamentarul bihorean se numără şi desfiinţarea creşelor săptămânale.

”Având în vedere faptul că părinţii care-şi înscriu copilaşii la creşa săptămânală petrec doar 25% din săptămână cu aceştia, nu se pot asigura că le e bine copiilor, nu le pot urmări starea de sănătate şi nu pot observa la timp eventuale semne de întârzâiere în dezvoltarea lor. Ei nu pot desfăşura activităţi obişnuite cu copiii lor cum ar fi să-i scoată la aer, să cunoască natura, să-şi însuşească deprinderi de viaţă. Copiii sunt traumatizaţi şi se simt abandonaţi atunci când părinţii altora vin să îşi ia micuţii acasă, iar ai lor nu apar. Totodatã, funcţionarea creşelor cu program săptămânal, contravine principiilor reformei din domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului, asumate prin ratificarea Convenţiei ONU privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, respectiv menţinerea copilului în familie”, a declarat deputatul Florica Cherecheş într-o confeinţă de presă susţinută la Camera Deputaţilor.

Iniţiatorul modificării legislative a subliniat că desfiinţarea creşelor săptămânale nu va crea o problemă socială.

”La 30 iunie 2013, cele 302 creşe funcţionale în sistemul public erau frecventate de 16.587 copii. Dintre acestea, 26 de creşe aflate în 17 judeţe sunt săptămânale, 17 creşe fiind exclusiv săptămânale şi având în îngrijire 785 de copii iar 9 fiind mixte, în regim atât de zi şi săptămânal, numărul copiilor cuprinşi în regim săptămânal nefiind precizat. Un simplu calcul ne arată că procentul copiilor care frecventează creşa săptămânală din totalul copiilor care frecventează creşa este de aproximativ 6%”, se arată în expunerea de motive depusă de parlamentarul liberal la Camera Deputaţilor.

O altã modificare propusă de deputatul Cherecheş se referă la momentul înscrierii copiilor la creşele din sistemul public, propunerea fiind ca aceastã înscriere sã se facã, de regulă, la începutul anului şcolar şi nu pe tot parcursul anului ca până în prezent, ceea ce conduce la o mai bunã planificare şi alocare de spaţii şi personal.

”Acest lucru va contribui şi la o mai bună colaborare între creşă şi grădiniţă şi la realizarea unui sistem integrat de educaţie şi îngrijire a copilului preşcolar, de la naştere până la intrarea în sistemul de educaţie obligatorie, recomandare a Consiliului European”, explică parlamentarul.

Valoarea contribuţiei lunare de întreţinere datoratã de pãrinţii/reprezentanţii legali ai copiilor înscrişi la creşa organizatã în sistem public stabilitã în prezent prin Hotãrâre a Guvernului, nu acoperã în multe cazuri nici mãcar valoarea alocaţiei zilnice de hranã, ceea ce exercitã o mare presiune asupra bugetelor locale. Acestea, pe lângă acoperirea cheltuielilor legate de investiţii, echipamente, personal, utilităţi, etc, sunt nevoite uneori să contribuie şi la hrana copiilor. ”Conform metodologiei curente, în prezent părinţii copiilor plătesc sume diferite pentru acelaşi serviciu, în funcţie de salariul pe care îl au. Având în vedere faptul cã serviciul de îngijire şi educare timpurie a copiilor mici cade în responsabilitatea şi administrarea consiliilor locale, este necesar ca acestea, în funcţie de realitãţile şi posibilitãţile locale, sã poatã stabili cuantumul valorii contribuţiei lunare de întreţinere datoratã de pãrinţii/reprezentanţii legali ai copiilor înscrişi la creşa organizatã în sistem public”, a mai solicitat parlamentarul de Bihor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.