Acasă Politic Chişinău: Vocea României, convingătoare

Chişinău: Vocea României, convingătoare

DISTRIBUIȚI
corlatean_-_timofti2

corlatean_-_timofti2124287 – 20112013 – În încheierea vizitei sale la Chişinău, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat la o dezbatere cu studenţii şi profesorii Universităţii Libere Internaţionale din Republica Moldova, în faţa cărora a susţinut un discurs cu tema „Integrarea europeană a Republicii Moldova – proces ireversibil”.

            Mesajul ministrului român s-a concentrat pe evidenţierea beneficiilor care vor fi generate de procesul integrării europene, la nivelul cetăţeanului, al instituţiilor, al societăţii din Republica Moldova în ansamblul său. Între măsurile al căror impact pozitiv se va resimţi rapid, ministrul Titus Corlăţean a menţionat cadrul comercial avantajos de care vor putea profita agenţii economici din Republica Moldova odată cu finalizarea Acordului de Asociere şi a componentei sale de liberalizare comercială. „Aceasta înseamnă, practic, extinderea, în beneficiul Republicii Moldova, a uneia dintre libertăţile fundamentale ale      Uniunii – libertatea de circulaţie a mărfurilor şi serviciilor”, a arătat oficialul român.

            Pe un plan mai larg, ministrul a evocat transformările cu impact pe termen lung, implicând modernizarea de ansamblu a statului şi instituţiilor, o nouă relaţie între stat şi cetăţean, ghidată de standarde democratice europene, precum şi consolidarea pluralismului în spaţiul public. Oficialul român a subliniat rolul ce revine, în continuare, autorităţilor de la Chişinău: „Va trebui ca cei care au răspunderea politică în Republica Moldova să ducă mai departe acest proces de transformare democratică a societăţii”. În egală măsură, reuşita proiectului european depinde de susţinerea acestuia la nivelul cetăţeanului: „Este foarte important cum asumaţi, fiecare dintre dumneavoastră, destinul european al Republicii Moldova”, a arătat ministrul român.

            Ministrul Titus Corlăţean a prezentat eforturile diplomatice ale României, în susţinerea parcursului european al Chişinăului, menţionând că „Bucureştiul a acţionat hotărâtor în momente importante pentru Republica Moldova, când s-a pus problema unei decizii sau a unui salt calitativ în dialogul dumneavoastră cu Uniunea”. În contextul reformelor ample puse în aplicare de autorităţile de la Chişinău, „vocea României în sprijinul destinului european al Republicii Moldova este astăzi mai convingătoare ca niciodată”, a precizat ministrul.

            Oficialul român a arătat că urmează o perioadă-cheie pentru împlinirea idealului european al Republicii Moldova, în care va fi nevoie de menţinerea cursului reformelor interne, de stabilitate şi de încredere în oferta europeană. În acest efort, Republica Moldova poate conta, ca şi până acum, pe sprijinul ferm, deplin şi necondiţionat al României. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.