Acasă Politic Israelul cere ajutorul Romaniei in implementarea politicilor de mediu

Israelul cere ajutorul Romaniei in implementarea politicilor de mediu

DISTRIBUIȚI

123909 – 04112013 – Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb s-a întâlnit la Ierusalim cu ministrul Protecției Mediului din Israel, Amir Peretz.  Discutiile au vizat managementul situațiilor de urgență, managementul apelor, dar și a cooperarii în domeniul schimbărilor climatice.

În context a fost discutată stabilirea unei şedinţe comune între cele două guverne, român și israelian, dar și semnarea Acordului în domeniul protecției mediului, acord reluat din 2011.

            “România dorește întărirea cooperării bilaterale în domeniul protecției mediului între cele două state. În acest sens, autoritățile române au elaborat deja un proiect de Acord. Față de vechiul acord, acesta include și domenii noi de colaborare, precum: adaptarea la schimbările climatice, promovarea tehnologiilor de mediu, combaterea traficului ilegal de deșeuri, dar și managementul durabil al resurselor de apă”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

            Ministrul Amir Peretz a apreciat implicarea de care dă dovadă ministrul român în domeniul protecției mediului și a prezentat principalele obiective ale ministerului pe care dorește să le atingă. Astfel, oficialul israelian a solicitat sprijinul pentru managementul riscului de dezastru, ţinând cont de ultimele evenimente din Israel, dar și pentru implementarea coerentă a Directivei Europene Păsări, în special pentru migrația păsărilor către Africa.

            O altă problematică cu care se confruntă statul israelian este acela al incendiilor forestiere, iar autoritățile locale și naționale încearcă să implementeze măsuri de prevenire și combatere ale acestui fenomen. Acest aspect se contrabalansează cu un management durabil al resurselor de apă, inclusiv în contextul schimbărilor climatice, lucru apreciat și de ministrul Rovana Plumb.

            Schimbările climatice au constituit un subiect de discuție, atât ca și abordare individuală a fiecăruia dintre state, dar și apropiată conferință a părților (COP 19), care se va desfășura la Varșovia. În cadrul acestui subiect, ministrul român al mediului a subliniat faptul că “România a finalizat Strategia de Adaptare la Schimbările Climatice, iar în acest moment se finalizează Planul de acțiuni, parte a unui proiect finanțat de Banca Mondială”.

            Subliniind faptul că “mediul nu are frontiere”, ministrul israelian de mediu, Amir Peretz, a solicitat ajutorul României în implementarea politicilor de mediu, prin furnizarea de informații şi expertiză din cadrul ministerului român al Mediului.

            Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb efectuează, în perioada 02 – 05 noiembrie 2013, o vizită de lucru în Israel. În acest sens, astăzi, 4 noiembrie 2013, ministrul român va prezida a doua Sesiune Plenară, din cadrul” Conferinței Internaționale a Femeilor Lider privind Agenda de dezvoltare post-2015 și obiectivele de Dezvoltare Durabilă: asigurarea rolului central al egalității de gen și emancipării femeii în următorul cadru de dezvoltare”.

            În data de 5 noiembrie, ministrul român va avea o întâlnire bilaterală cu președintele Grupului de prietenie Israel-România, Ilan Gilon. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.