Acasă Politic Bucureşti: Guvernului i se cere să semneze Convenţia de la Instanbul

Bucureşti: Guvernului i se cere să semneze Convenţia de la Instanbul

DISTRIBUIȚI
Convenia_de_la_Istanbul

Convenia_de_la_Istanbul124627 – 03122013 – Douăzeci şi trei de organizaţii nonguvernamentale solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, să semneze Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul).

            „Deși România a participat la negocierile intermediare privind textul final al Convenției, autoritățile în drept amână nejustificat și nepermis de mult semnarea documentului. De doi ani și jumătate autoritățile vădesc neglijență, dezinteres și lipsă de responsabilitate față de viețile femeilor din România” se arată în scrisoarea deschisă trimisă marţi prim-ministrului, miniştrilor Afacerilor Externe, Justiţiei, Internelor, Muncii, precum şi deputaţilor, senatorilor şi europarlamentarilor.

            Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice stabilește că tolerarea și nepedepsirea unor acte de violență împotriva femeilor precum violul, violența domestică, hărțuirea sexuală, căsătoriile forțate sau sterilizarea forțată constituie încălcări ale drepturilor omului și forme de discriminare pe criteriul de gen.

            Convenția de la Istanbul face parte din eforturile dpuse pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, în ultima vreme, un subiect de interes pentru comunitatea internațională. Un număr de documente programatice precum concluziile Comisiei ONU privind Statutul Femeilor din sesiunea 2012, Directive UE privind Ordinul de Protecție European sau cea privind Standardele minime privind drepturile si serviciile datorate victimelor unor infracțiuni, subliniază ca prioritate internațională reducerea și eliminarea fenomenului de violență împotriva femeilor.

            Organizaţiile nonguvernamentale spun că poziţia diplomatică a României la nivel internaţional în ce priveşte subiectul combaterii violenţei împotriva femeilor este admirabilă dar din păcate, maschează inacțiunea, deresponsabilizarea și austeritatea din plan național. Violența împotriva femeilor, violența domestică, egalitatea de gen nu sunt zone de interes pentru guvern.

            „Mesajul nostru este simplu – violența împotriva femeilor nu e subiect de PR, nici de diplomaţie ci un fapt cotidian din viaţa multor femei, un fenomen social larg răspândit și pentru care autoritățile în drept trebuie să construiască structuri funcționale pentru prevenirea violenței și protecția victimelor. Promisiunile statului privind soarta femeilor trebuie să înceapă de acasă, iar ratificarea și implementarea Convenţiei de la Istanbul e un prim pas în această direcție” se arată în încheierea mesajului public transmis.

            Această scrisoare deschisă este trimisă în cadrul acţiunilor desfăşurate în Campania de 16 zile de Activism pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor (25 noiembrie – 10 decembrie). – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.