Acasă Politic Bucureşti: Comemorare la statuia celui mai mare reformator al şcolii româneşti

Bucureşti: Comemorare la statuia celui mai mare reformator al şcolii româneşti

DISTRIBUIȚI
Spiru_C._Haret

Spiru_C._Haret124959 – 17122013 – Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, au depus o coroană de flori la statuia academicianului Spiru C. Haret din Bucureşti, cu ocazia comemorării a 101 ani

de la trecerea în nefiinţă a fostului ministru al Educaţiei, recunoscut drept cel mai mare reformator al şcolii româneşti. Evenimentul solemn s-a desfăşurat în prezenţa cadrelor didacticeşi a personalului Ministerului Educaţiei Naţionale.

            Matematician de renume, cu doctorat obţinut la Sorbona, recunoscut om de ştiinţă, pe plan naţional şi internaţional, pedagog de excepţie, Spiru C. Haret este considerat astăzi părintele Educaţiei din România, o personalitate istorică care va dăinui în memoria colectivă, datorită spiritului vizionar şi a principiilor moderne pe care le-a aplicat sistemului de învăţământ.

            Reforma durabilă a şcolii româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, concretizată în introducerea unui curriculum actualizat la standardele vremii, construcţia de unităţi de învăţământ, susţinerea pregătirii solide a cadrelor didactice, dezvoltarea învăţământului tehnic şi reforma învăţământului universitar se datorează marelui om de stat şi programului gândit de acesta. Spiru C. Haret a fost primul ministru al Educaţiei preocupat de decalajul de dezvoltare dintre sat şi oraș, de structurarea anilor de şcoală pe cicluri de studii, de înfiinţarea bibliotecilor şcolare, în special la sate, de formarea continuă a adulţilor şi de consolidarea statutului social al cadrelor didactice.

            Investeşte cu grijă în educaţie atunci când ţara trece prin perioade dificile” este unul dintre principiile care au ghidat mandatele lui Spiru C. Haret în fruntea Ministerului Educaţiei.

            Spiru C. Haret (n. 15 februarie 1851; d. 17 decembrie 1912) a fost Inspector general în Ministerul Instrucţiunei Publice şi Cultelor (1883-1885), Secretar general în cadrul aceluiaşi minister (1885-1888) şi ministru (1897-1899; 1901-1904; 1907-1910). A fost unul dintre cei mai longevivi miniştri, fapt ce i-a permis să reorganizeze învăţământul românesc şi să iniţieze una dintre cele mai profunde reforme. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.