Acasă Politic Turcia: Conferinţă regională dedicată copiilor excluși din sistemele de învățământ

Turcia: Conferinţă regională dedicată copiilor excluși din sistemele de învățământ

DISTRIBUIȚI

124799 –10122013 – Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, participă, la Istanbul, la Conferința Ministerială Regională pentru Educație, cu titlul „Educație de calitate pentru toți copiii”. Conferința este organizată de Ministerul Educației din Turcia și UNICEF, prin Biroul Regional pentru Europa Centrală

și de Est și Comunitatea Statelor Independente.

            Remus Pricopie va prezenta punctul de vedere și acțiunile concrete întreprinse de România în privința educației incluzive și a egalității de șanse la educație pentru toți copiii, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei.

            Datele studiilor privind accesul la educație a copiilor din Europa Centrală, de Est și de Sud, precum și din Asia Centrală arată că 2,5 milioane dintre copiii care ar trebui să se afle în învățământul primar și gimnazial nu se regăsesc în școală. 1,6 milioane de copii, care ar trebui să se afle în învățământul preșcolar, nu frecventează acest tip de învățământ, iar alte 12 milioane de adolescenți nu frecventează școala. Cei mai mulți dintre ei provin din familii defavorizate socio-economic și din zone rurale. Cel mai grav caz îl constituie copiii din minoritățile marginalizate, care nu sunt nici măcar luați în evidențele naționale de colectare a datelor de identitate. Se estimează că aceștia sunt de ordinul milioanelor. Din cei 5,1 milioane de copii cu dizabilități, se estimează că 3,6 milioane nu sunt integrați în nici un sistem de educație. Un caz aparte îl constituie milioanele de copii care se află fizic în sistemul de învățământ, dar sunt excluși de la educație – aceștia sunt considerați ca fiind în afara sistemului.

            Pentru a diminua numărul copiilor excluși din sistemele de învățământ, reprezentanții statelor participante la conferință vor adopta un plan de măsuri care se centrează pe patru principii concrete: „Fiecare copil în școală”, „Fiecare copil învață”, „Fiecare copil învață de timpuriu și este încadrat la timp în sistem”, „Fiecare copil este sprijinit prin politici guvenamentale eficiente și reale”. Principiile vizează atingerea unor scopuri clare: accelerarea politicilor de echitate și acces la educație și finalizarea de către toți copiii a unui ciclu complet de educație de bază (un an de învățământ preșcolar, învățământ primar și gimnaziu), dar și a educației liceale.

            Principiile asumate au în vedere ca finalizarea primului an de învățământ preșcolar să aibă loc înainte de vârsta de 6 ani. – www.promptmedia.ro


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.