Acasă Politic Vom avea un registru electronic al apostilelor

Vom avea un registru electronic al apostilelor

DISTRIBUIȚI
apostila

apostila124801 – 10122013 – La 10 decembrie a.c., la sediul MAI, a avut loc promovarea Sistemului interoperabil centralizat pentru evidenţa apostilei eliberate de instituţiile prefectului pentru actele oficiale administrative, având ca beneficiar Direcţia Generală pentru Îndrumarea şi Controlul Instituţiei Prefectului.

În cadrul proiectului va fi implementat un registru electronic al apostilelor care va oferi posibilitatea verificării, de către persoanele interesate, a existenţei apostilelor eliberate în România pentru actele oficiale administrative.

Cetăţenii, autorităţile, instituţiile publice sau angajatorii vor putea verifica în timp real apostilarea documentelor româneşti, obţinând astfel garanţia autenticităţii actelor oficiale administrative emise de către autorităţile statului nostru şi prezentate de către cetăţenii români pe teritoriul statelor semnatare ale . Prin implementarea proiectului, verificarea existenţei apostilei şi a datelor cuprinse în aceasta se va face cu uşurinţă, printr-o procedură online aflată la îndemâna publicului. Totodată, se va crea premisa scăderii riscului de folosire a unor apostile falsificate, prin punerea la dispoziţia autorităţilor şi a altor persoane interesate a unui mod rapid şi facil de verificare a acestor date. Odată cu finalizarea acestui proiect va fi minimalizată şi posibilitatea apariţiei erorilor umane în prelucrarea datelor, pe fondul creşterii eficienţei activităţilor desfăşurate în acest domeniu, prin alocarea de echipamente I.T. dedicate eliberării apostilei. Totodată, proiectul urmăreşte şi creşterea eficienţei activităţii de eliberare a apostilelor, prin instruirea personalului responsabil de această activitate în ceea ce priveşte utilizarea aplicaţiei informatice, cât şi prin interconectarea staţiilor de lucru din cadrul instituţiilor prefectului cu serverele M.A.I. Proiectul, în valoare totală de 2.039.818 lei, urmează a fi finalizat până în luna noiembrie 2014.

Apostila este o ştampilă sau un certificat eliberat de autorităţile competente ale unui stat semnatar al Convenţiei de la Haga, pentru actele oficiale întocmite în statul respectiv şi care urmează a fi prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Convenţiei. Aceasta atestă originea actului oficial în vederea înlesnirii folosirii sale în afara graniţelor statului emitent. Apostila certifică autenticitatea semnăturii, calitatea în care a acţionat semnatarul actului sau, după caz, identitatea sigiliului şi a ştampilei pe care documentul le poartă. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.