Acasă Politic Bucureşti: Înalta Curte cere modificarea Codurilor înainte de intrarea în vigoare

Bucureşti: Înalta Curte cere modificarea Codurilor înainte de intrarea în vigoare

DISTRIBUIȚI

125765 – 30012014 – Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorul Livia Stanciu, solicita Guvernului modificarea si completarea noului Cod Penal si a Noului Cod de procedura penala inainte ca acestea sa intre in vigoare, sambata 1 februarie a. c..

Solicitarea vizeaza in special majorarea limitelor speciale pentru pedepse care privesc infractiuni contra patrimoniului, dar si modificarea unor situatii suplimentare de incompatibilitate.

„Consecvent punctului de vedere exprimat anterior, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie subliniaza necesitatea modificarii si completarii noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala inainte de intrarea in vigoare a acestor acte normative. Incepand cu data de 15 octombrie 2013, in repetate randuri, Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis Ministerului Justitiei propuneri pentru modificarea si completarea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala, in scopul evitarii disfunctionalitatilor in activitatea instantelor judecatoresti la momentul intrarii in vigoare a noilor coduri. Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a propus, in principal: majorarea limitelor speciale ale pedepsei in cazul unora dintre infractiunile contra patrimoniului care au produs consecinte deosebit de grave; modificarea dispozitiilor noului Cod de procedura penala care au drept efect crearea unor situatii suplimentare de incompatibilitate; stabilirea compunerii completului care solutioneaza contestatia impotriva incheierilor prin care instanta dispune asupra masurilor preventive in cursul judecatii, alaturi de clarificarea unor dispozitii legale in scopul asigurarii unei practici unitare. Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sustine ca modificarile si completarile dispozitiilor noului Cod penal si ale noului Cod de procedura penala propuse de instanta suprema, precum si modificarile si completarile propuse de institutiile implicate in punerea in aplicare a noilor coduri, trebuie sa se realizeze inainte de data stabilita pentru intrarea in vigoare a acestor acte normative”, potrivit unui comunicat al Inaltei Curti. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.