Acasă Politic Bucureşti: Salariul mediu nominal net a fost de 1650 lei în noiembrie

Bucureşti: Salariul mediu nominal net a fost de 1650 lei în noiembrie

DISTRIBUIȚI

125372 – 14012014 – În luna noiembrie 2013, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2278 lei, cu 2,1% mai mare decât în luna octombrie 2013, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1650 lei,

în creştere faţă de luna precedentă cu 35 lei (2,2%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4118 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (905 lei.

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum

Indicele câştigului salarial real pentru luna noiembrie 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,2%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,7%, cu 2,7 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2013.

În luna noiembrie 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna octombrie 2013 ca urmare a acordării de prime (inclusiv premii ocazionale), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) sau a realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 27,2% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii)

-între 10,0% şi 12,0% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv alte activităţi extractive; între 5,0% şi 8,0% în tipărirea şi reproducerea

pe suporturi a înregistrărilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a.; între 3,5% şi 5,0% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apă, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor textile.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: între 4,0% şi 6,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, industria metalurgică, colectarea şi epurarea apelor uzate; între 2,0% şi 4,0% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune; înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de poştă şi de curier, extracţia minereurilor metalifere, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie în învăţământ (3,3%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, în administraţia publică şi sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a crescut uşor în luna noiembrie faţă de luna octombrie 2013, cu 0,7%, respectiv 0,5%. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.