Acasă Politic Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România: Belgradul sfidează iar Bucureştiul

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România: Belgradul sfidează iar Bucureştiul

DISTRIBUIȚI
viorel_dolha

viorel_dolha126140 – 16022014 – Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Viorel Dolha, a prezentat un document emis recent de Ministerul Educaţiei de la Belgrad, cu semnătura ministrului însuşi, prin care se dă undă verde predării în şcolile din Serbia de răsărit a ,,vorbirii valahe cu elemente de cultură naţională”.

“În martie 2012 Serbia se angajase în scris să nu standardizeze o nouă limbă diferită de limba română pentru cei pe care sârbii îi numesc vlasi dar care ei se numesc unii ,,rumâni” alţii ,,români”! Nu au trecut doi ani şi iată cum statul vecin nu îşi respectă promisiunile făcute României la Bruxelles”, a declarat Viorele Dolha.

“De menţionat că după ce 1617 elevi din Bor şi Zajecear au optat în martie 2013 pentru limba română, autorităţile sârbe au schimbat în iulie 2013 legea încât să nu poată fi angajaţi profesori de-ai locului care să le predea (până atunci le-ar fi fost suficientă limba română învăţată în familie); nu au mai permis şi altor elevi din Branicevo, Morava etc să opteze şi ei pentru limba română, deşi în aceste zone sunt de două ori mai mulţi români decât în Zajecear după recensământul sârb din 2011; în august 2013 au publicat în monitorul oficial programa şcolară pentru vorbirea valahă; în septembrie 2013 cei care optaseră pentru limba română sunt puşi să aleagă între limba maternă şi informatică; în noiembrie, celor câteva sute de elevi care nu au renunţat la opţiunea pentru limba română în ciuda presiunilor, li se fixează un orar infernal mult după terminarea cursurilor sau chiar seara, în alte şcoli decât cele în care învaţă ei şi se pare că fără abecedare deşi există în Serbia aprobate abecedare în limba română”, susţine preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.

“Jalnic este că, spre exemplu, în Maidanpek erau suficienţi copii pentru limba română dar nu s-au găsit profesori autorizaţi în limba română care să răspundă noilor prevederi legale făcute exact pentru ca profesorii din zonă care cunosc limba română din familie să nu poată ocupa postul! Strigător la cer este că în limba valahă,inexistentă, se permite să se predea deşi în această limbă în mod cert nu există nimeni calificat conform aceleiaşi legi! Şi totuşi Serbia permite predarea limbii valahe şi nu a limbii române”, a mai spus Viorele Dolha. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.