Acasă Politic Bucureşti: A fost finalizat priectul de revizuire a Constituţiei

Bucureşti: A fost finalizat priectul de revizuire a Constituţiei

DISTRIBUIȚI

125905 – 05022014 – Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a anunţat finalizarea textului iniţiativei de modificare a Legii fundamentale, ca urmare a reanalizării documentului.   „Principala noutate faţă de proiectul iniţial: mi se pare că am făcut un pas înainte în a diferenţia la nivel constituţional

de această dată, sau deocamdată, atribuţiile celor două Camere în funcţie de aplicarea celor două meniri ale unui Parlament: legiferare şi control. Legiferarea direcţionată majoritar pe Camera Deputaţilor, controlul pe Senat”, a declarat Antonescu.

În noua Constituție a fost eliminată prevederea conform căreia Parlamentul trebuia să aprobe prin vot organizarea referendumurilor, în situaţia în care acesta este solicitat de preşedinte sau de 250.000 de cetăţeni.

În plus, s-a renunţat la ideea moţiunii de cenzură contructivă, respectiv ca în momentul iniţierii acesteia să fie precizat şi potenţialul candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Documentul prevede adoptarea unei moţiuni simple împotriva unui ministru putea să ducă la demiterea acestuia.

De asemenea, în cazul posibilităţii dizolvării Parlamentului ca urmare a neînvestirii Guvernului s-a prelungit termenul pentru validarea unui Cabinetului de la 30 de zile la 60 de zile.

În plus, s-a menţionat că pentru dizolvarea Parlamentului e necesară respingerea a trei propuneri de Guvern şi nu doar a unei singure propuneri în termenul de 60 de zile.

Un alt amendament adoptat precizează faptul că magistraţii fac excepţie de la persoanele fizice şi juridice care sunt obligate să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare.

În cazul Avocatului Poporului a fost eliminată prevederea propusă în textul de revizuire care reglementa posibilitatea demiterii acestuia.- PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.