Acasă Politic Bucureşti: MAE reclamă la CE suspendarea unor împrumuturi pentru studenţii români în...

Bucureşti: MAE reclamă la CE suspendarea unor împrumuturi pentru studenţii români în Marea Britanie

DISTRIBUIȚI

125931 – 06022014 – Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a sesizat Comisiei Europene (CE) cu privire la modul în care a fost pusă în aplicare, în Marea Britanie, măsura de suspendare a unei anumite categorii de împrumuturi acordate de guvernul britanic studenţilor europeni înscrişi în unităţi de învăţământ superior din această ţară.

Astfel, în cadrul unei scrisori adresată comisarilor europeni pentru justiţie, drepturi fundamentale și cetățenie, Viviane Reding, şi celui pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou, România a cerut Comisiei Europene clarificări cu privire la conformitatea măsurilor luate de Marea Britanie cu acquis-ul comunitar.

MAE urmăreşte în permanenţă, atât în contextul discuţiilor bilaterale, cât şi la nivelul Uniunii Europene, aplicarea completă şi nediscriminatorie a drepturilor fundamentale, instituite prin Tratate, ale cetăţenilor Uniunii, inclusiv acela de a se deplasa în scopul de a munci şi de a studia în alte state membre. În acest sens, MAE urmăreşte cu atenţie ca măsurile luate în această privinţă de autorităţile din statele membre să nu fie discriminatorii faţă de cetăţenii români.

În demersul efectuat la Comisia Europeană, MAE a avut în vedere şi îngrijorările exprimate de studenţi români înscrişi în instituţii de învăţământ superior din Marea Britanie care se consideră discriminaţi în raport cu colegii lor, cetăţeni ai celorlalte state membre UE.

Recent, autorităţile britanice au luat decizia de suspendare a împrumuturilor pentru întreţinere (maintenance loans) pentru studenţii din statele membre UE, în scopul verificării legitimităţii acestor împrumuturi. Măsura se aplică studenţilor români (şi bulgari) care studiază în toate formele de învăţământ superior din Marea Britanie, atât colegii private cât şi universităţi de stat, precum şi studenţilor proveniţi din restul SM UE care studiază doar la colegii private.- PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.