Acasă Politic Strasbourg: Îngrijorare faţă de situaţia comunităţii românilor din Ucraina

Strasbourg: Îngrijorare faţă de situaţia comunităţii românilor din Ucraina

DISTRIBUIȚI
Mugur_Cozmanciuc

Mugur_Cozmanciuc125869 – 04022014 – Deputatul Mugur Cozmanciuc  a participat, în perioada 27-31 ianuarie, la sesiunea anuală 2014 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a avut loc la Strasbourg, în calitate de membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE. Deputatul Mugur Cozmanciuc a avut o intervenţie în cadrul dezbaterii privind funcţionarea instituţiilor democratice din Ucraina.

          În intervenţia sa, deputatul  Cozmanciuc a subliniat că dialogul politic este singura opţiune viabilă pentru această ţară. Pentru a da rezultate, acest dialog trebuie să fie unul real şi credibil, ceea ce poate fi realizat doar prin recâştigarea încrederii populaţiei în fucţionarea statului de drept şi a instituţiilor democratice. În acest sens, Consiliul Europei şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, instituţii de referinţă în materie pe continentul european, trebuie să îşi asume un rol major în identificarea celor mai adecvate soluţii pentru Ucraina şi pentru toţi actorii regionali implicaţi.

          De asemenea, în calitate de vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, Mugur Cozmanciuc şi-a exprimat îngrijorarea, în contextul actual, faţă de situaţia minorităţilor politice sau culturale din această ţară şi, în special, faţă de situaţia comunităţii române.    

          Amendamentul la raportul privind funcţionarea instituţiilor democratice din Ucraina, amendament susţinut de parlamentarul român, a fost adoptat de plenul Adunării. Prin adoptarea sa a fost evitată aplicarea de sancţiuni delegaţiei Ucrainei la APCE, propusă iniţial de raportori. În opinia deputatului Cozmanciuc, evitarea acestor sancţiuni este importantă, întrucât “acestea s-ar răsfrânge asupra întregului popor ucrainean şi nu ar viza doar regimul politic. Sunt adeptul dialogului între părţi. Ascultarea vocii cetăţenilor este importantă în fundamentarea politicilor instituţionale, având la bază limitele ordinii constituţionale şi ale statului de drept. Consider că nu trebuie să existe nici un fel de imixtiuni externe în politica internă a statului”.

          Membru al Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a APCE, deputatul Mugur Cozmanciuc şi-a depus candidatura pentru rapoartele referitoare la tranziţia politică în Tunisia şi privind raportul de activitate al Organizaţiei Economice pentru Cooperare şi Dezvolare (OECD).

          Deputatul Mugur Cozmanciuc a participat, împreună cu membri ai delegaţiei, la întâlniri bilaterale cu delegaţiile Canadei, Republicii Moldova şi Turciei la APCE.

          Pe agenda reuniunilor de lucru cu delegaţiile Republicii  Moldova şi Turciei au fost abordate probleme privind cooperarea bilaterală cu aceste ţări, precum şi chestiuni aflate în atenţia Adunării                      

 de la Strasbourg, cum ar fi reforma acestei instituţii, protecţia drepturilor omului în statele membre, promovarea statului de drept şi a democraţiei.

          În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Canadei, au fost abordate chestiunea vizelor pentru cetăţenii ţării noastre, aspecte privind Acordul Economic şi Comercial Comprehensiv  al UE cu Canada (CETA), identificarea de oportunităţi noi pentru investiţii, în special în domeniul energiei, precum şi teme de interes de pe agenda APCE – desfăşurarea procesului electoral în cele două ţări, integrarea minorităţii rome şi rolul sistemului de învăţământ în acest proces sau egalitatea de şanse în rândul membrilor partidelor politice. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.