Acasă Politic Strasbourg: PE: Sancţiuni pentru oficialii de la Kiev, iar Rusia să lase...

Strasbourg: PE: Sancţiuni pentru oficialii de la Kiev, iar Rusia să lase Ucraina în pace

DISTRIBUIȚI

125968 – 07022014 – UE și statele membre ar trebui să pregătească sancțiuni ţintite cum ar fi interzicerea călătoriilor și înghețarea bunurilor pe teritoriul UE pentru cei care sunt responsabili personal de uciderea protestatarilor ucraineni, se arată într-o rezoluție adoptată joi de Parlamentul European (PE).

Euroeputații cer și sprijin financiar din partea UE pentru Ucraina. Într-o altă rezoluție, votată tot joi, ei cer Rusiei să respecte dreptul cetățenilor ucraineni de a decide viitorul țării lor.

Rezoluția condamnă violența împotriva protestatarilor pacifiști in Ucraina și cere UE și statelor membre să pregătească sancțiuni, cum ar fi interzicerea călătoriilor și înghețarea bunurilor și proprietăților din UE ale oficialilor, legislatorilor și oligarhilor ucrainieni responsabili personal de atacurile asupra și moartea protestatarilor.

Eurodeputații cer și „un pachet pe termen lung de sprijin concret financial pentru Ucraina” din partea UE, spunând că un astfel de pachet ar putea fi oferit unui nou guvern interimar credibil, contribuind la îmbunătățirea situației financiare.

Stop violenței și eliberarea prizonierilor -Eurodeputații condamnă violența excesivă exercitată de forțele de securitate ucrainene, poliția Berkut și grupurile de huligani „Titushki” despre care există acuzații că ar fi sprijinite de guvern, împotriva protestatarilor EuroMaidan, cerând autorităților ucrainene să investigheze și să îi pedepsească pe cei care au comis acte de violență, menționând cazul liderului protestatarilor Dmytro Bulatov. Eurodeputații mai cer și protestatarilor Maidan să nu utilizeze forța, pentru „a menține legitimitatea cauzei lor”.

Eurodeputații regretă că amnistia adoptată recent de Ucraina care a transformat „victimele în ostatici” și cer o eliberare necondiționată a tuturor protestatarilor.

Misiunea permanentă a Parlamentului în Ucraina – Citând cereri din partea cetățenilor ucraineni, activiștilor și politicienilor, eurodeputații cer Conferinței Președinților din Parlamentul European (Președintele Parlamentului și liderii grupurilor politice) să stabilească o misiune permanentă de eurodeputați europeni în Ucraina cât de curând posibil, pentru a facilita dialogul între părți.

Rusia trebuie să respecte dreptul vecinilor săi de a alege legături cu UE – Într-o rezoluție separată, eurodeputații critică Rusia pentru exercitarea unor presiuni economice și politice asupra țărilor din vecinătatea estică a UE. Ei spun că Rusia trebuie să respecte dreptul vecinilor săi de a alege legăturile cu UE și se opun „intenției” Rusiei de a trata regiunea Parteneriatului Estic al UE ca sferă a sa de influență. „Cetățenii ucraineni sunt singurii care au dreptul de a decide viitorul țării lor”, se mai arată în text. – PROMPT MEDIA

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.