Acasă Politic Strasbourg: Renate Weber: „In Transnistria, intimidările și abuzurile au escaladat într-un mod...

Strasbourg: Renate Weber: „In Transnistria, intimidările și abuzurile au escaladat într-un mod alarmant”

DISTRIBUIȚI
renate_weber3

125967 – 07022014 – Eurodeputatul PNL (ALDE) Renate Weber considera necesar ca o delegatie a Parlamentului European „sa mearga in Transnistria pentru a se asigura ca exercitarea dreptului fundamental la educatie revine la normal”.

„In Transnistria, intimidarile si abuzurile au escaladat intr-un mod alarmant. Situatia politica din zona, asa complicata cum este, nu ar trebui sa afecteze copiii, parintii, profesorii si scolile. Educatia trebuie depolitizata, iar hartuirile de orice tip impotriva institutiilor de invatamant in limba romana trebuie sa inceteze”, a atras atentia Renate Weber, in cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European pe marginea unui proiect de rezolutie privind situatia din Transnistria.

„Discriminarea fatisa imbraca forme tot mai amenintatoare. Scolilor romanesti le-au fost blocate conturile, iar directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol a fost arestat miercuri. Motivul? A adus de la Ministerul Educatiei din Chisinau salariile colegilor sai, in moneda oficiala a Republicii Moldova, ceea ce a fost considerat infractiune, iar salariile au fost confiscate ca fiind valuta nedeclarata”, a explicat europarlamentarul PNL, care considera ca „este inacceptabil ca dreptul la educatie sa fie folosit ca instrument de negociere si presiune in jocurile geo-politice ale autoritatilor auto-proclamate din regiunea transnistreana”.

„Locuitorii acestei regiuni, care sunt cetateni ai Republicii Moldova, vor sa le fie respectate drepturile, inclusiv dreptul la educatie in singura limba oficiala a statului moldovenesc – limba romana”, a continuat Renate Weber, purtatoare de cuvant a grupului ALDE in materie de libertati civile, exprimandu-si convingerea ca liberalizarea vizelor cu Republica Moldova va avea un impact pozitiv si in domeniul educatiei. „Tocmai de aceea sper intr-un vot favorabil in urmatoarele saptamani in Comisia LIBE si in plen si sper ca aceasta liberalizare a vizelor sa se materializeze

pana la finalul acestui mandat al Parlamentului European”, a spus Renate Weber. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.