Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Fost procuror general adjunct, condamnat

Bucureşti: Fost procuror general adjunct, condamnat

DISTRIBUIȚI

126715 – 10032014 –   Gabriela Ghita, fost procuror general adjunct al Romaniei, in prezent avocat, a fost condamnata luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani inchisoare cu executarea pedepsei, intr-un dosar privind fraudarea unui examen pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor organizat in anul 2007.

Initial, Gabriela Ghita a fost condamnata in martie 2012 la doi ani inchisoare cu suspendare, insa un complet de cinci judecatori de la instanta suprema a admis luni recursul DNA si a anulat dispozitia privind suspendarea executarii pedepsei in cazul celor patru inculpati din dosar, astfel incat Gabriel Ghita va face doi ani de detentie.

De asemenea, instanta suprema a mentinut condamnarile in cazul celorlalti inculpati din dosar: Eugen Cojocaru (procuror la Parchetul General) – 3 ani inchisoare cu executare, Dumitru Gheorghe (procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti) – 3 ani inchisoare cu executare, Gheorghe Bucur (notar) – 2 ani si sase luni cu executare, Gheorghe Cerbeanu (judecator la Tribunalul Valcea) – 2 ani si sase luni cu executare, Sterian Guli (seful Parchetului de pe langa Judecatoria Urziceni) – 2 ani inchisoare cu executare.

Instanta a mentinut si confiscarea sumei de 15.000 euro de la Gheorghe Dumitru.

Decizia este definitiva.

In mai 2008, DNA i-a trimis in judecata pe cei sase magistrati, procurori si judecatori, acuzati ca au fraudat examenul pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor organizat in perioada 28 octombrie – 25 noiembrie 2007.

Infractiunile retinute in sarcina sunt trafic de influenta si instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, cumparare de influenta.

Potrivit DNA, in baza Regulamentului de organizare si desfasurare a examenului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor, prin Hotararea nr. 708 din data de 18 octombrie 2007 data de Plenul CSM, a fost aprobata componenta Comisiei de examinare a

participantilor la concursul pentru numirea in functii de conducere a procurorilor, iar, in cadrul acestei comisii, Gabriela Ghita, procuror general adjunct la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost desemnata presedinte.

Conform Regulamentului CSM, fiecare dintre membrii Comisiei aveau desemnati cate un supleant, numiti la propunerea Institutului National al Magistraturii, supleantul Gabrielei Ghita fiind desemnat Eugen Cojocaru, procuror la PICCJ.

„In contextul derularii procedurilor de desfasurare a acestui concurs, in cursul lunii noiembrie 2007, Eugen Cojocaru a pretins de la Dumitru Gheorghe suma de 50.000 de euro pentru ca, prin influenta de care se bucura asupra membrilor Comisiei de examinare, sa-i determine pe acestia sa-i inlesneasca lui Dumitru Gheorghe, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti, promovarea examenului pe care acesta il sustinea pentru ocuparea functiei de procuror general la acest parchet”, sustin procurorii.

DNA preciza ca din suma pretinsa, Eugen Cojocaru a primit efectiv suma de 15.000 de euro, pentru care, in schimb, Dumitru Gheorghe a fost ajutat de Gheorghe Cerbeanu, judecator la Tribunalul Valcea si Gheorghe Bucur, notar public.

De asemenea, in cursul lunilor octombrie – noiembrie 2007, Dumitru Gheorghe a remis mai multe bunuri, respectiv bauturi alcoolice, vin si whisky, lui Gheorghe Bucur pentru ca acesta, prin influenta pretinsa asupra unor magistrati, membri ai CSM, sa-i determine pe acestia sa

intervina asupra membrilor Comisiei de examinare in scopul promovarii examenului in functia de conducere vizata, demersul fiind inlesnit de Gheorghe Cerbeanu.

In urma concursului, Dumitru Gheorghe s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea in postul de procuror general la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti.

Potrivit rechizitoriului, in cursul lunii noiembrie 2007, Sterian Guli, prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Urziceni, candidat pentru promovarea in functia de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, prin intermediul lui Eugen Cojocaru, a obtinut de la Gabriela Ghita, presedintele Comisiei de examinare, o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidatilor ce urma sa se desfasoare in 25 noiembrie 2007.

“In concret, inculpata Ghita a pus la dispozitia inculpatului Cojocaru informatii strict confidentiale, continand o parte din subiectele pentru examenul in cauza, pentru ca acesta, la randu-i, sa le furnizeze candidatului Guli. In aceasta modalitate a fost dezavantajat celalalt candidat pentru functia respectiva, care nu a avut ‘sansa’ sa beneficieze de un astfel de ajutor’, sustin anchetatorii.

La finalizarea concursului, candidatul Sterian Guli s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea in postul de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.