Acasă Externe Bucureşti: Şeful diplomaţiei române va merge la Kiev

Bucureşti: Şeful diplomaţiei române va merge la Kiev

DISTRIBUIȚI

 126585 – 05032014  –   Şeful diplomaţiei române va merge la Kiev în perioada următoare, pentru a discuta despre situaţia etnicilor români. Titus Corlăţean a fost audiat marţi în Comisile reunite de Politică Externă din Parlament, în legătură cu situaţia din Ucraina. Ambasadorul acestei ţări, Teofil Bauer, a anunţat că preşedintele interimar ucrainean nu a semnat abrogarea legii privind limbile minorităţilor, potrivit unui comunicat al MAE.

Ministrul Afacerilor Externe a discutat marţi dimineaţă cu omologul său ucrainean. Titus Corlăţean a reafirmat poziţia României şi s-a interesat de situaţia celor peste 400.000 de etnici români din Ucraina împărţiţi artificial în români şi moldoveni.

„Am căzut de acord ca în perioada următoare să întreprind o vizită la Kiev pentru a discuta despre modul în care românii care trăiesc în Ucraina trebuie să beneficieze de standardele europene de protecţie. Am salutat faptul că preşedintele interimar al Ucrainei a refuzat să semneze decretul de promulgare a legii care abroga legea anterioară privind limbile regionale şi minoritare”, a declarat Titus Corlăţean.

Legea permite ca, în zonele în care cel puţin 10% din populaţie vorbeşte o altă limbă maternă, aceasta să fie folosită şi în instituţii publice locale. Aplicarea legii a ţinut însă strict de autorităţile locale, aşa că în anumite regiuni a funcţionat, iar în altele nu, spun etnicii români din Ucraina. Avantajată a fost, în general, minoritatea rusă.

„În acest moment este în vigoare legea din 2012. În paralel, s-a constituit un grup de lucru care va revizui această lege, în conformitate cu recomandările organizaţiilor internaţionale în domeniu. Ambasada Ucrainei a informat tot timpul referitor la reacţia părţii române în această chestiune şi am făcut propunerile considerate adecvate. Pornind de la zicala prietenul la nevoie se cunoaşte, mulţumesc autorităţilor române pentru înţelegerea faţă de situaţia în care ne aflăm. Or să fie şi alte vremuri şi o să discutăm şi această problemă care vă preocupă atât de mult!”, a declarat Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei în România, citat în comunicatul MAE.

Ambasadorul a declarat că Parlamentul de la Kiev a garantat că autorităţile vor asigura drepturile tuturor cetăţenilor Ucrainei, indiferent de etnia lor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.