Acasă Politic Decretele de numire mai așteaptă

Decretele de numire mai așteaptă

DISTRIBUIȚI

126580 – 05032014  –   Preşedintele Traian Băsescu a anunţat marţi seara că a decis să nu numească în funcţie miniştrii Guvernului Ponta 3, care a primit votul de învestitură în Parlament, până când actualul Executiv nu îşi asumă răspunderea în Parlament pentru un nou program de guvernare, riscând să fie respins prin moţiune de cenzură. În caz contrar, Traian Băsescu spune că va accepta decizia CCR, sesizată marti de PDL în legătură cu legitimitatea noului Guvern.

În discuţia dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta de marţi a apărut şi o variantă pentru ca termenul de 8 martie, la care expiră interimatul la Interne, să fie depăşit: demisia lui Gabriel Oprea din funcţia de vicepremier şi numirea sa ca ministru titular la Interne.

„Nu suntem la nivelul în care să credem fără să cercetăm. Vreau să văd că ajunge în Parlament programul şi este acceptat cu o largă majoritate. Trebuie trecute şi obligaţiile cu privire la steagul secuiesc şi cele cu privire la Universitatea în limba maghiară”, şi-a justificat Traian Băsescu decizia, adăugând că va avea o nouă discuţie cu premierul.

Anunţul lui Traian Băsescu a venit la două ore după ce Guvernul Ponta 3 a primit votul de învestitură în Parlament.

„Voi numi toţi miniştrii în momentul în care toate condiţiile vor fi îndeplinite. Am solicitat să existe un program de guvernare care să reflecte noua realitate politică a Guvernului, precum şi protocoalele convenite între partenerii din noua majoritate. Nu a fost posibil un asemenea lucru azi (marţi – n. r.) în Parlament. Am discutat azi cu premierul Ponta. Sper ca în perioada următoare să dea soluţia constituţională a asumării răspunderii a actualului Guvern care să reflecte realitatea noilor alianţe din Parlament. Cea mai rapidă soluţie mi se pare aceea a adoptării mâine (miercuri – n. r.) în Guvern a noului program de guvernare cu care să-şi asume răspunderea în Parlament şi eu vă asigur că în momentul în care ar fi asumat nu voi ezita să semnez decretele de instalare a noilor miniştri”, a spus Traian Băsescu.

Dacă Victor Ponta nu acceptă să îşi asume problema steagului secuiesc în adminsitraţia locală, venind cu acest nou document în faţa Parlamentului, pentru a fi adoptat sau repins o dată cu întregul Guverm, riscând astfel să îşi piardă funcţia, Traian Băsescu a anunţa că va aştepta decizia CCR înainte de a chema noii miniştri să depună jurământul.

Şeful statului a arătat totodată şi că termenul de 8 martie, la care expiră interimatul de la Interne, nu este o piedică. „Am convenit cu primul-ministru care este soluţia ca să nu ajungem în această situaţie. Dacă mâine face solicitările nu vom ieşi din termenul de interimat la Interne”, a susţinut el. Concret, Băsescu a discutat cu Ponta desprte demisia lui Oprea din funcţia de vicepremier pentru a fi numit, printr-o simplă remaniere, ministru de Interne. „Poate demisiona viceprim-ministrul spre a fi numit ministru de Interne. V-am dat un exemplu. Premierul va decide ce se poate face. N-aş spune că e neapărat propunerea mea”, a adăugat preşedintele. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.