Acasă Externe Mark Gitenstein: Numirea noului ambasador al SUA în România, spre sfârşitul anului

Mark Gitenstein: Numirea noului ambasador al SUA în România, spre sfârşitul anului

DISTRIBUIȚI

126684 – 09032014 – Mark Gitenstein şi-a încheiat mandatul de ambasador al Statelor Unite în România în urmă cu mai bine de un an, însă în locul său nu a fost numit un înlocuitor din cauza procesului de selecţie american, caracterizat de fostul diplomat drept „disfuncţional” şi „frustrant”. În opinia sa, procesul de selecţie este întârziat şi de criza din Ucraina. Totodată, Gitenstein a precizat, la Pro Tv, că i se pare mai plauzibil ca americanii să aleagă un ambasador „tehnocrat” în defavoarea unui diplomat numit din raţiuni politice.

„Aş putea vorbi încă două ore de acum inainte despre frustrarea pe care o resimt eu, faţă de procesul prin care guvernul american face numirile, nu doar de ambasadori, ci şi de judecători. Este un proces majoritar disfuncţional. N-are nicio legătură cu România, noi procedăm aşa de vreo 30-40 de ani (…) Este un proces extrem de frustrant. Dar, în primă fază, Guvernul şi preşedintele trebuie să facă o selecţie, iar ei încă n-au făcut una. Nici măcar n-au iniţiat procesul complicat pentru obţinerea aprobării. Este foarte frustrant pentru mine să asist la asta. Nu ştiu care e problema”, a explicat fostul ambasador al SUA.

România este singurul stat NATO şi unul dintre puţinele ţări ale lumii (Bolivia, Costa Rica, Egipt, Irlanda, Madagascar şi Venezuela) pentru care nu există nici măcar o nominalizare de ambasador american.

Cu toate că încă nu există o listă scurtă pentru ambasada din România, Gittenstein este de părere că un reprezentant SUA ar urma să sosească la Bucureşti până la finele anului.

„Da. Da, cred că va fi numit cineva în 2014. Cu siguranţă”, a spus Gitenstein.

Totodată, el este de părere că administraţia ar putea avea mai mult succes în numirea unui nou ambasador dacă acesta ar veni din sfera diplomaţiei, decât dacă s-ar alege un candidat pe raţiuni politice.

„Cred că e posibil să aleagă pe cineva, dar va dura mai mult să obţină aprobarea Senatului. Depinde cine e acea persoană, depinde de istoricul său… Cred că ar fi mai uşor de confirmat un diplomat de carieră, decât un politician, dar e posibil să confirme un candidat ales

din motive politice, cineva ca mine, de exemplu, dar depinde de persoana respectivă”, a explicat Gitenstein.

Fostul ambasador al SUA la Bucureşti a adăugat că situaţia din Ucraina îngreunează misiunea găsirii unui înlocuitor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.