Acasă Politic Ucraina: Invazie rusească în Crimeea

Ucraina: Invazie rusească în Crimeea

DISTRIBUIȚI

 

 

126509 – 02032014-Camera Superioară a Parlamentului Rusiei a aprobat, sâmbătă, în unanimitate, folosirea forței militare în Ucraina, la mai puțin de două ore de la solicitatea președintelui rus Vladimir Putin.Ulterior, Kremlinul a precizat că președintele rus nu a luat încă nicio decizie cu privire la trimiterea trupelor în Crimeea.

Președintele interimar al Ucrainei, Olexander Turcinov, a declarat că armata este în stare de alertă.

În timpul unei convorbiri telefonice cu președintele american Barack Obama, liderul de la Kremlin a declarat că este îngrijorat de „acțiunile provocative criminale” ale ultra naționaliștilor ucraineni și că își rezervă dreptul de a apăra interesele Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei.

Potrivit Administrației de la Casa Albă, discuția telefonică dintre Obama și Putin a durat 90 de minute.

„SUA își va anula participarea la întâlnirile G8. Continuând cu aceste acțiuni, Rusia va încălca legislația internațională ceea ce va duce la o și mai mare izolare politică și economică a țării. Președintele Obama a subliniat că intervenția Rusiei în Ucraina va avea un impact negativ

asupra relațiilor Rusiei cu comunitatea internațională”, se arată în comunicatul trimis de Casa Albă.

Duminică dimineaţa, punctele cele mai importante din Crimeea erau controlate de trupe care vorbesc limba rusă, cu uniforme militare dar fără semne distinctive.

CNN a mai informat, în această dimineaţă, că secretarul de stat John Kerry a condamnat ”invazia şi ocupaţia Rusiei” din Crimeea.

Sâmbătă, Ucraina a solicitat NATO să-i asigure integritatea granițelor. „Am solicitat NATO să ia în calcul toate variantele pentru a proteja integritatea teritorială și suveranitea poporului ucrainean și a facilităților nucleare aflate pe teritoriul Ucrainei”, a precizat ministrul ucrainean de Externe, Serghei Deshchiritsya.

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat, duminică,ca i-a convocat pe cei 28 de ambasadori ai ţărilor membre ale Alianţei la o reuniune de urgenţa duminică, la Bruxelles, pentru a discuta pe marginea „situaţiei grave din Ucraina”.

„Rusia trebuie sa respecte suveranitatea Ucrainei, integritatea sa teritoriala si frontierele sale (..) Aliaţii din cadrul NATO se vor consulta pe marginea situaţiei grave din Ucraina. Consiliul Nord-Atlantic se va reuni mâine, urmat de o Comisie NATO-Ucraina”, a anunţat Anders Fogh Rasmussen.

Potrivit unor surse diplomatice, ambasadorii se vor intalni duminică, la orele 14.00, ora României.

Șeful diplomației externe a UE, Catherine Ashton, a anunțat că miniștrii de Externe din UE se vor întâlni luni, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni de criză cu privire la situația din Ucraina.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că este îngrijorată de situația din Crimeea și a subliniat importanța „apărării suveranității teritoriale a Ucrainei”, potrivit BBC. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.