Acasă Politic Bucureşti: Congres medical româno-palestinian la Bucureşti

Bucureşti: Congres medical româno-palestinian la Bucureşti

DISTRIBUIȚI

127571 – 10042014 – Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la cel de-al treilea Congres Medical româno-palestinian – Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat la ceremonia de deschidere a celui de-al treilea Congres Medical româno-palestinian, eveniment organizat de Ministerul Sănătăţii din România, Ministerul Sănătăţii din Palestina şi Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Palestinieni din România, cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne şi al Ambasadei Palestinei la Bucureşti. Congresul Medical  româno-palestinian reuneşte, în perioada 9-12 aprilie, aproximativ 300 de medici români şi palestinieni, potrivit unui comunicat al MAE.

În alocuţiunea rostită cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a exprimat satisfacţia pentru evoluțiile pozitive înregistrate în ultimii doi ani în relaţiile româno-palestiniene, dinamică ilustrată şi de cooperarea bilaterală foarte bună în domeniul sănătăţii şi medicinii de urgenţă.

Ministrul Titus Corlăţean a apreciat că numărul mare de absolvenţi palestinieni de studii medicale în România reflectă încrederea pe care aceştia o acordă calității învăţământului medical oferit de țara noastră.

„Suntem întotdeauna bucuroşi şi mândri când absolvenţi din diverse ţări care au studiat în România reuşesc să ocupe posturi importante şi să îşi construiască strălucite cariere. Aceasta este o dovadă grăitoare a calităţii deosebite a învăţământului superior românesc în general, iar, în cazul domniilor voastre, a excelenţei şcolii româneşti de medicină”, a declarat în context ministrul Titus Corlăţean.

Şeful diplomaţiei române a evocat asistenţa oferită de România Palestinei, prin cele 30 de burse acordate anual, începând cu anul 2012, dintre care 10 pentru studii medicale. În acest

sens, ministrul Titus Corlăţean a ţinut să menţioneze că „în România există, după cum probabil o parte dintre dumneavoastră cunoaşteţi, un serviciu extrem de apreciat, creat de medicul român de origine palestiniană Raed Arafat, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD). Sperăm să putem opera un transfer aprofundat de expertiză în acest sens, pentru ca şi în Palestina să poată fi adus un răspuns cât mai rapid, modern şi eficient în situaţii de urgenţă medicale. Un prim pas în sensul acestui transfer de expertiză a fost făcut prin efectuarea, în anul 2013, a unui curs de specializare în medicina de urgenţă, la Târgu Mureş, de către 6 medici palestinieni”.

În acest cadru, şeful diplomaţiei române a reamintit implicarea activă a României în procesul de construcţie a instituţiilor palestiniene, demers care se integrează în mod coerent şi substanţial în spectrul mai larg al eforturilor constante depuse de UE pentru sprijinirea financiară şi tehnică a instituţiilor palestiniene.

„Dumneavoastră, cei de faţă aici, lucraţi în unul din cele mai nobile domenii profesionale, unde este nevoie de vocaţie şi de credinţa că viaţa poate să învingă orice vicisitudine. Veţi înţelege, poate, mai bine decât alţii, că pacea are nevoie de vocaţie şi de credinţa că realizarea ei este posibilă. De aceea, dumneavoastră, oaspeţii noştri palestinieni, aveţi un dublu rol în formarea tinerei generaţii, atât în calitate de palestinieni, cât şi de medici: trebuie să îi insuflaţi acesteia dragostea de viaţă şi totodată, ataşamentul faţă de pace, precum şi credinţa că aceasta este posibilă în Orientul Mijlociu, cu atât mai mult cu cât în lipsa păcii, viaţa însăşi nu se poate dezvolta plenar”, a adăugat ministrul Titus Corlăţean în finalul intervenţiei sale.

La eveniment au participat și ministrul sănătăţii al României, Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii al Palestinei, Jawad Awad, şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, iar Jamal Mohaisin, membru al Comitetului Central al Fatah, a transmis un mesaj din partea preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas.

În marja Congresului, ministrul  Titus Corlăţean a avut întrevederi cu ministrul palestinian al sănătăţii, Jawad Awad, şi cu delegaţia Comitetului Central al Mişcării palestiniene Fatah. Cu

acest prilej, au fost trecute în revistă progresele înregistrate în cooperarea bilaterală româno-palestiniană, ca urmare a celei de-a doua sesiuni a Comitetului interguvernamental româno-palestinian, desfăşurate la Bucureşti, la 12 februarie 2014.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat susţinerea pe care MAE o acordă programelor de burse destinate tinerilor palestinieni şi a exprimat intenţia de a coopera cu alte instituţii din România pentru dezvoltarea acestora. Ministrul Jawad Awad a evocat, la rândul său, prestigiul de care se bucură absolvenţii palestinieni de studii superioare în România, subliniind importanţa asigurării continuităţii acestei tradiţii de pregătire profesională, concomitent cu schimbul de generaţii la nivelul societăţii palestiniene.

Ambii demnitari au transmis interesul pentru organizarea viitoarei reuniuni a Congresului medical româno-palestinian în cursul anului 2015, la Ramallah. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.