Acasă Vest Arad Arad: Medici de medicina muncii, trimişi în judecată

Arad: Medici de medicina muncii, trimişi în judecată

DISTRIBUIȚI

128626 – 26052014  –   Parchetul General l-a trimis în judecată pe medicul Sebastian Telbis, pe care îl acuză de aproape 300 de infracțiuni. În același dosar, mai sunt acuzați Ioan Dorel Ungur şi Ioan Octavian Cenda.

Potrivit rechizitoriului, cei trei medici au primit bani şi bunuri de la pacienţi cărora le-au evaluat capacitatea de muncă și cărora le-au prelungit deciziile de pensionare pentru invaliditate.

Din probatoriul administrat pe parcursul urmăririi penale a reieşit că darea de bani sau alte bunuri medicilor de către unii pacienţi a fost urmarea temerii, alimentată de discuţiile purtate de pacienţi pe holurile instituţiei, că inculpaţii pretind bani pentru eliberarea/prelungirea deciziilor de pensionare pentru caz de boală, în caz contrar pacientul fiind trimis pentru investigaţii medicale suplimentare, costisitoare, putându-se ajunge la pierderea dreptului la pensie. Astfel, s-a creat o obişnuinţă în a da bani medicilor, deciziile fiind semnate înainte ca pacienţii să intre în cabinet, aceştia din urmă venind pregătiţi să-i plătească pe medici.

La locuinta lui Sebastian Telbis şi la cabinetele medicale unde lucra, au fost găsite la percheziții importante sume de bani (107.915 euro, 480 lire sterline, 4.120 dolar şi 52.644 lei), dar și două carnete cec emise de o bancă din Austria, având solduri de 137.178 euro, respectiv 41.041 euro.

Având în vedere sumele mari de bani care au fost găsite și ridicate de la Telbis, precum și numărul imobilelor, proprietatea sa și a rudelor sale, pe care nu le poate justifica, precum și

faptul că nu a făcut dovada că ar fi realizat venituri și din alte activități licite, procurorii au apreciat că sunt aplicabile dispoziţiile Codului penal privind confiscarea extinsă şi asupra celorlalte sume de bani (300.000 euro) și imobile indisponibilizate (bunurile imobile au fost evaluate conform prețului de piață, constatându-se că cele 8 apartamente și case au o valoare de 490.000 euro, cele 8 terenuri o valoare de 165.000 euro, iar cele 4 garaje o valoare de 25.000 euro, deci o valoare totală de aproximativ 685.000 euro). S-a constatat, astfel, că valoarea bunurilor dobândite de către inculpat, într-o perioadă de 5 ani înainte de săvârşirea infracţiunilor, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de acesta în mod licit. Ca atare, s-a instituit măsura confiscării extinse asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Telbis  în valoare totală de aproximativ 1.000.000 euro.

De asemenea, procurorii au pus sechestru şi asupra sumelor de 1.490 euro şi 2.925 lei ridicate în urma efectuării percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa lui Ungur, precum şi a sumelor de 200 de euro şi 800 de lei ridicate cu prilejul percheziţiei efectuate la cabinetul medical al ui Cenda.

Sebastian Telbis era medic expert al asigurărilor sociale, angajat al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, Ioan Dorel Ungur era medic al Biroului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş Severin, zona Caransebeş, iar Ioan Octavian Cenda – medic expert al asigurărilor sociale, angajat al Biroului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş Severin, zona Oraviţa-Moldova Nouă-Bozovici. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.