Acasă Externe Bani europeni pentru lupta anticorupție

Bani europeni pentru lupta anticorupție

DISTRIBUIȚI

128658 – 27052014  –   Comisia Europeană a adoptat primul program anual de lucru pentru ințiativa antifraudă Hercule III. În 2014, pentru combaterea fraudei, corupției și a altor activități ilegale, statele membre vor avea la dispoziție 13,7 milioane de euro. Programul va ajuta și la finanțarea achizițiilor de scanere cu raze X, calculatoare pentru Sisteme de Recunoaștere Automată a Numerelor de Înmatriculare și alte echipamente folosite pentru eliminarea contrabandei sau în alte activități penale care afectează interesele financiare ale UE.

„Lupta pentru combaterea fraudei și a corupției la nivelul Uniunii Europene, trebuie neapărat să se realizeze în parteneriat. Hercule III semnifica faptul că statelor membre li se va oferi un suport financiar semnificativ pentru depistarea fraudelor și protecția banilor contribuabililor”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul european pentru Impozitare și Uniune Vamala, Audit și Antifraudă.

O noutate adusă de noul program este că statele membre pot aplica pentru o finanțare mai consistentă, care poate acoperi până la 80% din costurile totale. Sunt eligibile acțiuni care întăresc capacitatea tehnică și operațională a vămilor și a autorităților care pun în aplicare legea. În cazuri excepționale și justificate corespunzător, finanțarea poate fi majorată până la 90%.

Bugetul pentru acțiuni de Asistență Tehnică pentru 2014 ajunge la 10,3 milioane de euro. Comisia va plăti și pentru accesul la baze de date specializate, pentru a fi utilizate anonim de către statele membre, vămi și autorități fiscale. Ajutorul este important în contextul luptei împotriva contrabandei cu țigări, care cauzează pierderi anuale de aproximativ 10 miliarde de euro pentru UE și statele membre.

Aproximativ 3.4 milioane de euro din Programul Hercule III vor fi cheltuite pe activități de training, seminarii și conferințe. Activitățile de formare vor fi organizate pentru personalul operațional din statele membre, vămi, poliție, cu scopul de a-și îmbunătăți abilitățile în criminalistică digitală și pentru schimbul de experiență în bune practici. Seminariile, studiile și conferințele vor facilita schimbul de informații dintre experții legali și academicieni cu privire la practicile legale din lupta contra fraudei și corupției. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.