Acasă Social Bucureşti: 5 mai – Ziua Internaţională a Moaşelor

Bucureşti: 5 mai – Ziua Internaţională a Moaşelor

DISTRIBUIȚI

128094 – 05052014 –  În întreaga lume, la data de 5 mai este sărbatorită Ziua Internațională a Moașelor, zi importantă şi pentru Facultatea de Moase şi Asistenţă Medicală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Profesia de moaşă este în prezent diferită de moașa tradiţională, pentru că specialistul are studii adecvate, profesionale și acreditate în cadrul învățământului universitar. Prin urmare, moaşa trebuie recunoscută drept un specialist responsabil, care colaborează cu ceilalți profesioniști din domeniul sanitar pentru a asigura servicii de cea mai bună calitate.

In acest sens, prof. univ. dr. Petru Armean, decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală a ţinut să precizeze că este necesară o definire mai concretă a standardului ocupaţional al moaşei. „Pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti structurarea independentă a Facultății de Moașe și Asistență Medicală a fost o decizie ce a avut ca scop armonizarea pregătiri personalului din România cu cel din Uniunea Europeană, acolo unde moaşele au un statut bine definit. Universitatea a răspuns necesităţii de definire a acestei profesii prin oferirea unui program de licenţă, în care studenţii au o arie curiculară adaptată celei din UE. De asemenea, Universitatea sprijină procesul de definire a unei arii care să revină moaşei. Definirea concretă a standardului ocupaţional al moaşei este soluţia care ar duce la creşterea serviciilor medicale pentru populaţia din România”, a spus Petru Armean.

La rândul său, conf. dr. Răzvan Daniel Chivu, prodecan pentru cercetare-dezvoltare și cooperare internațională, a specificat că primii paşi în definirea standardului ocupational au fost făcuţi, dar a subliniat că încă trebuie definit rolul concret al moaşei în sistemul sanitar românesc.         „Există o discordanţă între gravidele care se duc la controale în mod regulat şi cele care nu ajung pe perioada sarcinii la medic. Avem un teritoriu neacoperit, iar moaşele cu licenţă pot să contribuie din plin la reducerea acestei discord anţe”, a spus prodecanul. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.