Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Academicianul Dinu C. Giurescu a demisionat din PC și din Parlament

Bucureşti: Academicianul Dinu C. Giurescu a demisionat din PC și din Parlament

DISTRIBUIȚI

128139 – 07052014 –  Academicianul Dinu C. Giurescu a demisionat marți din PC, unde era vicepreședinte, și din Parlament, unde fusese ales ca deputat de București la alegerile din 2012.

Explicația academicianului se referă posibila incompatibilitate legată de recenta sa alegere ca vicepreședinte al Academiei Române și funcțiile politice. Membru titular din 2001 (membru corespondent din 1990), profesorul Giurescu este, începând cu 24 aprilie,  vicepreședinte al înaltului for academic.

”Nu am dorit să fiu într-un potențial conflict de interese, având în vedere că eram membru al Parlamentului României, iar Adunarea Generală a Academiei Române m-a ales în funcția de viecepreședinte”, a spus fostul deputat PC de București. ”În această nouă funcție de la Academia pot fi, nu știu dacă va fi așa, ordonator de credite și nu știu dacă era o potențială problemă de legalitate. Am fost ales pe 24 aprilie iar eu am trimis cererea de demisie astăzi (6 mai a.c. – n.r.) cu începere de luni, 12 aprilie 2014. Deci, mă aflu în termenul legal”, a adăugat noul vicepreședinte al Academiei Române.

Un alt motiv al părăsirii lumii politice pentru cea științifică a fost explicat de distinsul academician: ” Întoarcerea deplină la matcă – tata și bunicul au fost membri al Academiei Române, intaorcerea A mai contat și tradiția familială”.

Profesorul Dinu C. Giurescu a plasat pe al treile loc și un motiv care ține de dezamăgirea sa față de limitele pe care le-a resimțit ca deputat: ”Am realizat că nu pot merge mai departe cu ceea mi-am propus în Parlament: să apară cu un ceas mai devreme noua programă de Istorie pentru clasele de la a V-a până la a XII-a dar și să se schimbe complet manualele. Sper ca aceste schimbări să se producă și în absența mea. Am simțit că mai mult decât până acum nu pot face. Nu am vrut să înșel încrederea alegătorilor, care puteau socoti că m-am instalat acolo și că vreau să beneficiez de acestă calitate fără să-mi onorez promisiunile. În plus, împreună cu alți doi colegi din paralament am propus să se instituie o zi specială dedicată literaturii române. Propunerea a primit avizul negativ al guvernului. Socot, mai mult decât oricând, că asemenea zi dedicată literaturii și limbii române în general este cu totul necesară în actuala situație când cultura românească e pe muchie de cuțit.Și cultura și asezămintele sunt pe muchie de cuțit.”

Distinsul academician a mai precizat că, deși nu a avut nici o discuție pe tema demisiei cu liderii PC, le-a trimis acestora, pe lângă cererea de demisie, și câte o scrisoare de mulțumire.

”În răgazul zilelor libere de 1, 2 și 3 mai a.c. am luat această decizie. În scrisoarea pentru domnul Dan Voiculescu i-am mulțumit pentru sprijinul pe care mi l-a dat la alegeri”, a mai spus istoricul pentru cotidianul.ro. Profesorul Giurescu a adăugat că le-a trimis câte o scrisoare și președintelui PC, Daniel Constantin, dar și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea – pe care, după cum ne-a relatat, l-a și întâlnit din întîmplare la intrarea în Palatul Parlamentului –  precum și președintelui Comisiei de Învătământ a Camerei Deputaților, Angel Tâlvăr. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.